Den köpfria trion: ”En sån bra idé – då kan man ju lägga hela lönen på krogen!”

Helena Bengtsson, Viktoria Edvardsson och Lena Carlsson är inne på sluttampen av sitt köpfria år. Löftet gäller bara de själva, trots att de har familj alla tre. Men hur är det nu då, har deras år påverkat övriga i familjen något? Ja, givetvis är det så.

I Den köpfria trions senaste blogg berättade Helena att hon under året lånat kläder av sin tonårsdotter, i stället för att köpa nytt. Alla tre har tonårsbarn som bor hemma, och två av dem är även gifta. Frågan är hur ett sådant här löfte påverkar övriga familjen. Ett lånat klädesplagg är ett tydligt exempel.

Det finns fler.

– Min äldsta dotter var ganska snabb att hänga på. Hon var redan innan inne på att handla second hand, och det gör hon fortfarande men hon har också börjat tänka efter inför ett köp, behöver jag verkligen det här nu? säger Viktoria.

Lena instämmer, även hennes barn har börjat köpa mycket second hand i stället för nytillverkat, och minskar därmed sin klimatpåverkan rejält. Medan Helenas barn, och framför allt sonen som inte är så intresserad av att shoppa själv, påverkas av att hon inte går i affärer på samma sätt som tidigare.

– När jag var ute och handlade själv, då köpte jag kläder även till alla andra. Nu är jag aldrig ute i affärerna så nu har jag inte köpt något till de andra, säger hon.

– Precis. Min yngsta dotter som är 14 är inte intresserad av att köpa kläder så nu får man tänka lite extra på att hon har kläder som passar inför höst och vinter, säger Lena.

Alla tre menar att givetvis påverkas omgivningen, och då framför allt den nära omgivningen som familjen är. Dels påverkar det hur en pratar om shopping hemma, och dels påverkar vad en gör.

– Lite påverkar det ju vad man gör med den gemensamma tiden. Utflykten på lördagen går inte till Frölunda torg, det hände innan. Det handlar om vad man utsätter sig för, säger Viktoria.

Men männen då? Har inte de påverkats att delta på något sätt? Som en följare på Facebook påpekade i samband med Den köpfria trions första blogginlägg så verkar det här med köpfrihet vara något som kvinnor hoppar på, inte män. Inom GreenhackGBG har vi ännu inte fått in några rapporter om några män som antagit utmaningen att vara köpfri en kortare eller längre period. Finns det några män som testat detta? Eller funderat i de här banorna? Hör av er och berätta!

Men även här har faktiskt Den köpfria trion påverkat.

– Ja, min man har inspirerats. Han funderar mer i de banorna nu, åtminstone säger han det. Han berättar också gärna om mitt köpstopp för andra och det är ju bra – att väcka tankarna hos fler. En av hans arbetskamrater vet jag sa ”En sån bra idé – då kan man ju lägga hela lönen på krogen!”, säger Viktoria.

/Peter, projektledare GreenhackGBG

Dela:
MENY