Den köpfria trion om nya vanor som kommer att hålla

Ett köpfritt år. Men sedan då? Vad händer när året är slut? Är det bara ett tidsbegränsat experiment innan det är dags att shoppa loss igen? Den köpfria trion tror inte att de kommer återgå till sina gamla vanor. – Jag tror man kommer att tänka på ett annat sätt än tidigare när man handlar, säger Helena.

Det började som ett nyårslöfte och kändes som ett experiment. Helena Bengtsson tänkte först bara vara med i tre månader. Men månaderna har gått och tillsammans med Viktoria Edvardsson och Lena Carlsson har hon nu varit köpfri i elva månader. En månad återstår innan … Ja, innan vad?

– Jag tänker att det har blivit någon form av beteendeförändringar. Hur man förhåller sig, hur man resonerar och tänker kring inköp, säger Lena.

Alla tre vittnar om att de i dag tänker annorlunda än de gjorde för ett år sedan, och värderar annorlunda. De kommer inte fortsätta vara köpfria, men de är mer medvetna om vad de köper och varför. Och vad de kan få i stället.

– Det blir lite mer second hand. Och sedan det här med tidningar som jag gillar, jag har ju utnyttjat biblioteket som är helt fantastiskt! Jag har kunnat läsa fler tidningar, för de har ju ännu fler än vad jag har, säger Helena och fortsätter:

– Jag tror man kommer att tänka på ett annat sätt än tidigare när man handlar. Och värdesätta, vad kan jag göra i stället för att åka och shoppa? Om man inte ska ha något speciellt, bara gå runt och titta i affärer tror jag inte att jag kommer att göra. Det viktiga tror jag är att man ser vårt samhälle lite utifrån. Vad är det vi håller på med?

– Precis. Åker man förbi Ikea en söndag när det är strålande väder så är parkeringen full, vad är det? En ledig dag med fint väder och folk väljer att gå in och konsumera? Jag förstår att i olika lägen i livet behöver man köpa saker. Men jag tror inte att alla är där av den anledningen, utan det är nöjet för dagen för många, säger Lena.

Deras eget år är som sagt snart till ända, men de ser gärna att andra tar vid och utmanar sig själv. En kortare eller längre tidsperiod spelar inte så stor roll, menar Viktoria.

– Jag tror inte man behöver hålla på så länge för att se sina vanor och hur man utsätts för köpinstinkter. Håller man på lite längre får man andra insikter, säger hon.

Helena instämmer:

– Det tror jag man ser ganska snabbt, om man är en person som brukar shoppa. Plötsligt får man en lördag ledig, vad kan jag göra då? Så testa! Jag har köpstopp är också ett legitimt argument om man inte har råd, och enklare att säga.

Men vi låter Lena avsluta Den köpfria trions sista blogg med sin sammanfattande reflektion över hur det nu känns efter elva månaders köpstopp:

– Det känns inte som en utmaning, tycker jag nu. Det bara är nu.

Här har du november månads köpfria löfte

Vad lovar du?

/Peter, projektledare GreenhackGBG

Dela:
MENY