Den köpfria trion: ”Jag ville få ett lättare liv”

Klockan 23 på nyårsaftonskväll, med en timme kvar till tolvslaget, tittade Viktoria på sina kompisar Helena och Lena och frågade: – Jag har funderat på ett utmanande nyårslöfte – vill ni vara med? Utmaningen gällde ett köpfritt år och de hängde givetvis på. Under november berättar de hur året har varit.

Viktoria Edvardsson, Helena Bengtsson och Lena Carlsson har hängt ihop länge. Genom åren har de diskuterat barn och uppfostran, de har gått ut och tagit en fika, visat det senast inköpta plagget och då och då även shoppat ihop. På ett par sekunder bestämde de sig på nyårsafton förra året för att ändra på det.

Under ett helt år skulle de inte shoppa något, varken tillsammans eller var för sig. Och det började som sagt med Viktorias fråga på nyårsaftonskvällen.

– Yes, det gör vi! sa vi. Dessutom kände vi oss lite ekonomiskt utarmade efter julen, vilket underlättade för att komma igång, säger Helena.

Viktoria själv menar att tankarna funnits ett tag men att det var där och då som idén om ett nyårslöfte tog form. Det var inte för att överrumpla kompisarna som hon tog upp det sent på nyårskvällen. Hon trodde från början att det var hennes miljöengagemang som låg som grund till löftet, men när hon i efterhand har funderat igenom det hela har hon landat i att det inte var den drivande anledningen.

– Det handlade mycket om miljön, men lika mycket om platsbrist, känslan av att jag hade för mycket grejer var en stark drivkraft. Jag ville få ett lättare liv med mindre saker och mer av annat roligt, säger hon.

– Och sedan kändes det som en verkligt spännande utmaning. Vad händer när man inte shoppar? Kan mindre konsumtion ge ett roligare liv? säger Lena.

Sagt och gjort, löftet var snart avgett och det köpfria året inlett. Men vad innebär egentligen ett köpfritt år för Den köpfria trion? Vad är det de gett sig själva i uppdrag att inte köpa? Och vad finns det för undantag?

Först och främst gäller det bara de tre i Den köpfria trion. Övriga familjemedlemmar har möjligen påverkats av det köpfria året på olika sätt som vi återkommer till senare i månaden, men själva löftet och utmaningen gäller bara Viktoria, Helena och Lena. Mer då?

-Vi insåg nog att det skulle uppstå problem framöver. Hur länge kan man till exempel hålla liv i ett par nylonstrumpor? Är det slut på ”gå på fest” till hösten när de har gått sönder? säger Helena.

– Och vi får köpa material om vi vill tillverka något själva eller laga något som gått sönder, snickerimaterial eller sömnadsmaterial eller så. Vi får också köpa tjänster och upplevelser, säger Viktoria.

– Precis. Löftet gäller husgeråd, inredning, kläder och elektronik mm. Men vi satte ett undantag för att få ersätta funktion. Om något går sönder som man behöver får man köpa det. Jag har till exempel köpt träningsskor. Och om min kompass hade gått sönder hade jag inte kunnat orientera, då hade jag fått köpa en ny, säger Lena.

– Men det blir ändå att man tänker efter. Man köper inte extra som man annars hade gjort, säger Helena.

– Precis, och man reparerar saker som går sönder mer nu. Jag har tejpat mina sportglasögon och dessutom lämnat in läsglasögonen till min brorsdotter som jobbar som optiker, i stället för att köpa nya, säger Lena.

– Ja, vi är lite mer rädda om grejerna, när vi inte bara kan gå ut och köpa nya, säger Viktoria.

/Peter, projektledare GreenhackGBG

Dela:
MENY