Dags att räkna en groda

Att det är många arter som håller på att utrotas i regnskogen har du kanske hört talas om men vet du hur det står till i vår egen skog och natur? Den 22 maj är det den internationella dagen för biologisk mångfald och du kan  bidra till forskningen genom att räkna grodor.

Att vi ska kunna höra fågelkvitter, plocka svamp eller och räkna prickarna på en nyckelpiga med våra barn tar vi för givet, men hur länge kan vi göra det? Märker vi ens vad som håller på att ske? För att kunna ha kvar den biologiska mångfalden i naturen även framöver är det viktigt att forskare och myndigheter får in information om hur läget är. Artportalen är ett mycket viktigt verktyg i svensk naturvård baserat på folkets observationer i naturen.

Miljöförvaltningen och andra förvaltningar i staden använder uppgifter från Artportalen dagligen i arbetet med detaljplaner, bygglov och miljöövervakning. Ju fler som engagerar sig genom att rapportera in de arter som iakttas desto bättre kunskapsbas får vi om svensk natur. På så vis kan förändringar upptäckas tidigt och insatser lättare sättas in där de bäst behövs. Genom att vistas i naturen och upptäcka den mångfald i arter som finns ökar också intresset och förståelsen för vad som behöver göras för att vi även i framtiden ska ha tillgång till en rik biologisk mångfald.

Vill du hjälpa till? Gör så här: Registrera dig som användare på artportalen.se. Sedan kan du ladda ner appen Grodguiden (för iPhone och för Android) i din telefon och sedan är det bara att sticka ut till närmsta vattensamling för att spana efter groddjur. I appen kan du lyssna på grodornas och paddornas läten och se hur du skiljer på olika salamandrar. Du kan också rapportera vilka arter du har sett/hört till Artportalen. Tips på skådarplatser i Göteborg är Finnsmossen och Axlemossen i Änggårdsbergen, där det finns en del spännande arter att spana in.

Om du i stället vill lyfta blicken och skåda fåglar så finns också jordbruksverkets app, LärKvitter.

Appen gör det roligare att lära sig mer om fåglarna du ser och hör. Besök gärna Göteborgs nyaste naturreservat Välen där många olika fågelarter finns. Eller varför inte haka på en fågelspaning i Göteborgs botaniska trädgård 19 maj kl.18.

Fler tips på vad du själv kan göra för att gynna biologisk mångfald bjöd Svenska Naturskyddsföreningen på under naturvänliga veckan.

/Ingrid, miljöutredare

Foto: commons.wikimedia.org

PS: Miljöförvaltningen leder arbetet med att ta fram ett naturvårdsstrategiskt program för Göteborgs Stad. En del av arbetet syftar till att ta fram en lista över arter och naturtyper som Göteborg har ett särskilt ansvar att bevara.

Länktips och källor

FN har instiftat den internationella dagen för biologisk mångfald
Göteborgs Stads miljömål
Göteborgs ornitologiska förening

Dela:
MENY