Blogg

Pågår: Resan mot ett fossilfritt liv

Nu har halva tiden gått av den halvårslånga utmaningen på Resan mot ett fossilfritt liv i samarbete med Greenhack GBG. Utmaningen går ut på att deltagarna ska försöka minska sina egna utsläpp och uppmana andra personer att väga in sitt klimatavtryck. Vi har pratat med några av deltagarna och frågat om hur det gått hittills.

Erol, vad har du gjort för att minska dina utsläpp? “Jag drar främst ned mina utsläpp genom minimal konsumtion av materiella varor och flyger inte. Ett exempel är att jag reste med tåg till Alperna istället för med flyg”

Lukas och Nicki, ni har under perioden flyttat till en större lägenhet, hur har det gått att kombinera med att försöka minska era utsläpp?

“Vi har bytt till ett förnybart elavtal med miljömärkning och så har vi inhandlat möbler till lägenheten second hand. Vi har bland annat köpt ett bord, porslin och flera fina stolar. Vi har varit på antikmässan i Stockholm och på flera loppisar och secondhandbutiker i Göteborg, och blivit förvånade över vilket stort utbud och hur mycket välbevarade saker det finns i våra second hand affärer!”

Emelie, som är med i laget miljöinspektörerna, ni har fått många andra att väga in sitt klimatavtryck. Har ni något tips för hur man gör för att prata klimat med vänner, kollegor och bekanta?

“Eftersom vi arbetar som miljöinspektörer så är miljö- och klimatfrågor en naturlig del av vår vardag. Våra kollegor tycker att ”resan mot ett fossilfritt liv” låter som ett bra initiativ och flera av dem har vägt in sig och på så vis hjälpt oss i vår utmaning.

När det gäller att prata om miljöfrågor med våra vänner och familj tycker vi att det är viktigt att inte skuldbelägga andras livsstil utan vi vill istället inspirera. Inspirera kan man göra genom att till exempel bjuda på vegetariska middagar när man har vänner på besök, berätta om sin tågluff eller tipsa om bra secondhand butiker.

Det är också viktigt att se varje liten förbättring som något bra och viktigt. Det kan ju vara ett stort steg för någon annan och ett bra steg på väg! Man ska inte heller ta för givet att alla bryr sig om miljö och klimat (tyvärr). I vissa fall kanske man vinner mycket på att lägga fram andra fördelar med förändring än just en förbättrad miljö. Argument som en förbättrad hälsa, ekonomi eller liknande kanske fastnar bättre!”

Emelie och lag miljöinspektörerna

Vill du också väga in ditt klimatavtryck? Väg in du också på klimatkontot.se

/Sally och Linnéa från Resan mot ett fossilfritt liv

Dela:

Framtidsveckan tar steget ut i regionen – nu har du möjlighet att döpa Västra Götalands hållbarhetsvecka!

Framtidsveckan i Göteborg har varit ett återkommande hållbarhetsevenemang i Göteborg sedan 2014 för att sätta fokus på det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. I år genomförs veckan 19-25 oktober.

Under 2020 tar Framtidsveckan steget ut i regionen och med denna förändring söker vi ett nytt namn för veckan. Namnet ska markera en nystart, med fokus på vad som görs här och nu – inte bara i framtiden.

Namnet får gärna signalera:
• att vi agerar tillsammans
• lokala hållbara lösningar på globala problem
• kärlek till planeten
• positiv kraftsamling

Bidraget ska vara på svenska, men ge gärna förslag på en engelsk översättning.
Bidraget kan bestå av en rubrik eller ett namn med en förklarande undertitel.

Det vinnande namnet kommuniceras i våra kanaler och upphovspersonen får en VIP-inbjudan till WIN WIN Gothenburg Sustainability Awards prisceremoni.

Vinnaren utses av en jury bestående av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, Studiefrämjandet och GreenhackGBG. Vinnaren meddelas via mejl och publiceras i GreenhackGBG:s kanaler senast 24 mars.

Deadline: 17 mars

Bidrag skickas till: 
Helena Kristiansson
Projektledare, Studiefrämjandet
E-mail: helena.kristiansson@studieframjandet.se

Arrangörer: Studiefrämjandet, Förvaltningen för kulturutveckling VGR, Göteborgs Stad genom GreenhackGBG, Miljöförvaltningen och Fastighetskontoret, Svenska Mässan och WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.

Foto: Unsplash, photo-nic.co.uk nic.

Dela:

Engångsfria experiment 26 februari

Vill du vara med och göra det engångsfria samhället? Välkommen till tre timmar i Brasseriet på Teatergatan!

Det händer otroligt mycket inom engångsfritt. Bakgrunden vet du – i den här takten så kommer det finnas mer plast än fisk i havet 2050. EU förbjuder därför ett antal engångsartiklar av plast 2021. Vad som behövs nu är kreativitet, samverkan och experiment. Massa experiment. Just därför bjuder vi in till tre timmar om detta i Brasseriet på Teatergatan i Göteborg den 26 februari 2020, klockan 14 till 17.

Anmälan är nu stängd, vid frågor eller avanmälan – hör av dig till Anna Waljestål Åhs på anna.ahs@goteborg.com. Vi kommer att skicka en bekräftelse via mejl senast 20 februari om du fått en plats på evenemanget.

Pris: Evenemanget är kostnadsfritt men en avgift på 500 kr tas ut om du anmält dig men inte dyker upp.

Välkommen!

Vi sätter görandet i fokus

Tre experiment kommer att presentera hur de har gjort och idéer kring hur ni kan göra likadant. Efter det kommer vi ha mycket tid till att prata med varandra och diskutera hur vi implementerar engångsfritt i våra egna sammanhang.

På plats i samtalen finns festivalen Way Out West samt deltagare och aktörer från alla tre experimenten.

De tre experimenten:

1) IVL Svenska Miljöinstitutet
Nu i februari 2020 lanserade IVL sitt retursystem där hela 11 restauranger och caféer i Stockholm och Göteborg är med från start. Lena Youhanan, projektledare hållbar konsumtion och resursflöden, berättar hur IVL har arbetat och hur ni kan göra likadant.

Här är ett inslag från TV4 om retursystemet.

2) Engångsfritt i City
På Göteborgs restauranger lanseras i februari 2020 projektet ”Engångsfritt i city” som välkomnar alla kunder att köpa lunch i egen flergångslåda. Bakom initiativet står Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Tillsammans med restauranger och arbetsplatser runt om i stan ska projektet verka för ett engångsfritt, skräpfritt och trivsamt Göteborg. Maria Smeds från park- och naturförvaltningen, Jessika Wassberg från Avenyföreningen och Lena Dalerup från Innerstaden Göteborg visar hur enkel pedagogik kan göra stor skillnad.

3) Göteborgs Kulturkalas
Göteborgs Kulturkalas har satt som mål att bli helt engångsfritt till 2021. Två år i rad har det experimenterats med porslin och att låta besökarna få tio procents rabatt om de har med sig egen matlåda. Till Göteborgs Kulturkalas 2020 läggs den sista stora pusselbiten på plats – ett pantsystem där tallrikar används, diskas och används igen. Anna Lindvall, projektsamordnare för pantsystemet, berättar om hur systemet går till, lärdomar och hur evenemang kan arbeta på liknande sätt.

Gå även med i LinkedIn-gruppen Engångsfria Experiment där alla vi som arbetar med frågan samlas.

——
Engångsfria Experiment arrangeras av Göteborg & Co, GreenhackGBG, Avenyföreningen, Park- och naturförvaltningen och förvaltningen kretslopp och vatten samt Innerstaden Göteborg.

Kontakt och frågor:
Mattias Jägerskog, projektledare Engångsfria Experiment
gunnar.mattias.jagerskog@goteborg.com

Foto: Matilda Nyström

Dela:
MENY