Bina trivs på Göteborgs tak

Biodlingar blir allt vanligare i Göteborg. Nu är det några av krogarna på Magasinsgatan som får honung producerad på byggnadens tak.

Liksom många djur är bina hotade på flera sätt. Både Naturskyddsföreningen och Jordbruksverket skriver om bekämpningsmedel, sjukdomar och ett förändrat landskap. Samtidigt behövs bina – mer än en tredjedel av maten vi äter är pollinerad av bin!

Det är också en förklaring till det ökande intresset för biodlingar. Göteborgs- och Bohus läns biodlardistrikt har flera lokalföreningar i Göteborg och på taket till Gothia Towers mittorn finns en biodling som förser Upper House Dining med honung.

En av stans nyaste biodlingar står på taket ovanför restaurangerna Puta Madre, Magazzino, Lou Lou, Basque och Beijing8 på Magasinsgatan. Det är Joel Zandén på Sätila Holding AB, bitillsynsman Kenta Nyblom och fastighetsägaren Lennart Grebelius som har placerat odlingen där.

– En god salladsdressing kräver honung, säger Lennart Grebelius i ett pressmeddelande, men tillägger med tydligt allvar att det faktiskt är livsviktigt att odla bin.
– Det finns för få bin i världen. Allt som blommar är beroende av pollineringen, och det som pollineras blir ju mat till oss människor.

bikupor-19

Kenta Nyblom vill också lugna de som är rädda för bin.

– Folk som är rädda tror nog att bin är som getingar, säger han i pressmeddelandet.

– Honungsbin är helt fredliga och undviker folk. Och de är perfekta att ha inne i stan så här.

Vad krögarna kommer att välja att göra med honungen är ännu inte klart, det får de avgöra själv när första slungningen sker nästa vecka.

Vill du veta mer om varför vi behöver pollinerare och vad som håller på att hända med dem runt om i världen kan du i några dagar till se filmen ”Bieffekten” på SVT Play. Passa på, filmen är endast möjlig att se till och med de 16 juli!

/Peter, projektledare

Dela:
MENY