Bilfria Bilén förändrade mitt körbeteende

Det är inte bara Rattlöse Rydberg som blivit inspirerad av Bilfria Bilén. Jonas Nordström, som bor i ett radhusområde i västra Göteborg, ville gärna anta samma utmaning som Bilén. Nu undrar han hur han enklast kan få till en ellastcykelpool i sitt område.

Inspirerad av artikeln om Bilfria Bilén tjatade jag till mig att få låna en liknande ellastcykel av GreenhackGBG och göra samma utmaning: att klara mig utan bil i en månad. Med rötter i Malmö har jag länge ansett att de mountainbikes som säljs där bör skänkas till oss i Götet som i alla fall har lite backar som kan ta andan ur en.

Detta var mitt första möte med en elcykel och med den har jag gladeligen valt vägar som jag förut aldrig cyklat på utan något lågmält muttrande om motvind, motlut eller längd. Precis som Bilén upplevde jag att tre hjul var ovant och kändes osäkert. Tills jag vant mig riktades muttrandet mot ojämna cykelbanor.

Utmaningen att klara sig utan bil är ganska enkel när man får en ny, kul elektrisk pryl och vet att det bara gäller i en månad. En större utmaning blir att bibehålla ett förbättrat beteende. Att inse att jag, som om jag vore en mogen vuxen person, måste dra ner på min bekvämlighet för att minska min miljöpåverkan.

Det blir lättare när man inte är ensam i sin strävan, så jag såg till att alla grannar fick möjlighet att prova cykeln samtidigt som jag försökte sälja in tanken att vi kan få mindre problem med parkeringsplatser i området om fler väljer att cykla, åka kollektivt och/eller använda de bilar som finns tillgängliga via bilpooler. Det finns till och med en tjänst som gör att du kan hyra ut din egen bil – gomore.se. Jag har också diskuterat med några grannar om vi kan få till en ellastcykelpool i området. Ett alternativ är att vi gemensamt köper en ellastcykel som vi delar på, servar och tar hand om. Mer lockande är att vi blir medlemmar i en ellastcykelpool som ställer en cykel i vårt område, som poolföretaget servar och tar hand om. Ett upplägg liknande de bilpooler som finns, helt enkelt. Är det någon som vet om det finns? Eller har erfarenhet av detta? Hör av er till GreenhackGBG, så har de lovat att skicka era tips vidare till mig!

För oss blev det inget köp av någon ellastcykel. Det blev en bil mindre och ett månadskort till kollektivtrafiken. Bilen vi har kvar går inte in i vårt garage. Dels för att där står en massa skräp som måste rensas bort men även för att garaget, som är byggt på 50-talet, är för litet för dagens bilar. Så vi överväger att byta till en mindre bil för vardagsbruk och hyra en större när vi gör längre resor, till exempel till Malmö för att be mina vänner skänka sin mountainbike till oss i Göteborg 😉

Den största utmaningen ligger fortfarande framför mig – att på nästa släktmiddag förmedla min nyvunna insikt på ett övertygande sätt. Inte som en impopulär besserwisser, framstå som en nyfrälst miljömupp som petar i alla andras bekvämlighet och som försöker ge dem skuldkänslor för deras bilkörning, köttkonsumtion eller flygresor.

Live and let live!

/Jonas Nordström, göteborgare

Dela:
MENY