Åsas kulturtips: Mode, Sallyswag och konstrunda

Oktober bjuder på elektronisk musikfestival, modedagar och film med stort hjärta. Nedan är ett axplock ur Göteborgs kulturutbud för kommande månad.

Modedagar på Röhsska Museet 5−8 oktober
Mode är ett av de ämnesområden som Röhsska museet arbetat intensivt med under de senaste åren. Museet samlar och visar mode i syfte att skildra och dokumentera en viktig del av designhistorien, bland annat genom att fördjupa kunskapen och öka intresset för modehistoria. 5–8 oktober riktas strålkastarna lite extra mot modescenen och bjuder på fyra dagar med föreläsningar, guidade visningar, modebranschträff, årets nyförvärv och modedräkter ur samlingarna. Större delen av programmet är öppet för alla och ingår i entrébiljetten 40 kronor (årskort), utan föranmälan, om något annat gäller står det utskrivet i programmet:

Lina Selander – This Misery of Light på Göteborgs Konsthall 8 oktober–29 januari
Lina Selander är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild och har beskrivits som en poetisk filmare, politisk historieberättare, arkeolog och forskare, som i sin arbetsprocess kartlägger olika tankeprocesser. Genom ett samlande av material i arkiv och museer bygger hon upp ett eget arkiv där verken sedan skapas och finner sin form.

Visning av Värdefullt – ny utställning på Göteborgs Stadsmuseum 9 och 23 oktober
I ett nyöppnat källarvalv från 1700-talet visas ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Diamantringar och mynt av äkta guld samsas med obrukbara träbitar och trasiga skor. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.
Söndagarna 9 och 23 oktober kl 13 ges guidade visningar av utställningen Värdefullt. Max antal 20 personer – först till kvarn. Platsbiljett kan hämtas i museets reception från och med klockan 10 samma dag. Museernas årsbiljett gäller som entré. Samling i Stadsmuseets foajé.

Filmen Jätten premiär 14 oktober
Johannes Nyholms nya film Jätten handlar om utanförskap och hur man hanterar det. Om att olycka och elände drabbar oss alla. Jätten bjuder på en värld att ryckas med i där värme och skratt blandas med svärta och mörker. Den är en lovsång till människor i marginalen.

Sallyswag konsert på Nefertiti lördag 15 oktober
Detta färgsprakande, sceniska liveband och musikkollektiv tar avstamp i dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. För biljetter och mer info se länken ovan.

Teaterstråkets dag 15 oktober
Teaterstråket är tretton scener och 15 oktober anordnar de Teaterstråkets dag – en dag full av sceniska uttryck och intellektuell stimulans för gamla och unga. Exempelvis öppna repetitioner av prisbelönad brittisk dramatik i ”These Halcyon Days” på Gothenburg English Studio Theatre, sånger från tv-serien ”Tårtan” på Göteborgs Dramatiska Teater eller kontorsmusikal på Folkteatern. Det generella konceptet för dagen är halva priset i mån av plats om du uppger lösenordet ”Teaterstråket” i kassan på respektive teater. Vissa avvikelser förekommer.

Göteborg Art Sounds – Musikfestival 21-29 oktober
Göteborg Art Sounds 2016 är landets största festival för ljudkonst, modern komposition, improvisation och electronica. Festivalen erbjuder också seminarier och workshops. Festivalen tar plats på en mängd scener: Göteborgs Konsthall, Högskolan för scen och musik, Göteborgs Konserthus, Hagakyrkan och Stora Teatern. Program och biljetter hittar du i länken ovan.

Konstrundan i Örgryte-Härlanda lördag 22 oktober
Lokala konstnärer och konsthantverkare öppnar denna helg sina ateljéer, hem och lokaler för besökare. Mellan klockan 12 och 17 kommer du med hjälp av karta och program att kunna navigera dig fram till de olika konstnärerna som visar upp sina verk. På Kulturhuset Kåken visas parallellt med konstrundan en samlingsutställning. Här kan du under vernissagen köpa lotter till konstlotteriet och se vinsterna.

/Åsa Nohlström, kulturförvaltningen

Foto: Cooper Gorfer (uppe till vänster), Peo Olsson (uppe till höger) och Lina Selander

MENY