Alla dessa prylar ……Tack men Nej!

Livet som ”kemikaliefri” har onekligen vissa utmaningar och då syftar jag bland annat på alla små leksaker som gärna följer med barnmål från hamburgerrestauranger, serietidningar och prenumerationer.

Det blev ett stopp, eller kanske två, på hamburgerrestaurang denna sommar. På köpet får vi leksaker i små plastpåsar.  När min yngsta dotter öppnade påsen som annat innehöll en liten klibbig boll,  spred sig en riktigt ”giftig” doft. Jag la beslag påsen med innehåll och skrev ett mejl till Max’s huvudkontor. Och fick snabbt svar. Känns som om jag får snabba svar om jag skriver att jag bloggar om en kemikaliefri vardag på GreenhackGBG. Det visade sig att bollen var testad och ska inte innehålla några av de värsta ftalaterna . Reproduktionstoxiska ftalater som mjukgörare i  plaster är ju ingen ovanlighet. Men faktum kvarstår, den luktar riktigt, riktigt giftigt.

Samma sak när jag ska köpa en serietidning, så mycket små prylar som ligger inplastade med tidningen! Det är barnsmink, smycken och diverse plastjox. Billigt barnsmink utan innehållsdeklaration går inte hem hos Kemikaliefria Karin, inte smycken heller. Billiga, oäkta smycken kan innehålla både kadmium och bly. Inte bra. Bamse var den enda tidningen som vågade avstå prylar  – heder åt Bamse!

Nu har jag lärt mig att speciellt be om att inte få med leksaker till barnmålen och mina barn verkar inte speciellt ledsna över denna nyordning. Har även praktiserat detta när jag skickade in ett svarskort och tackade ja till en prenumeration på Kamratposten. 10 nummer och en ”tuff och praktisk” skolväska och ett ”skolset” för 198 kronor. Jag gjorde en liten egen ruta för ”Nej tack” till  extra erbjudande.  Nu får vi hoppas att Kamratposten fattar vinken.

Jag tror att de flesta seriösa företag tacksamt tar emot och tar hand om våra och konsumenters synpunkter. Det är viktigt att vara lite frågvis och jobbig!

Dela:
MENY