Ada slänger matavfall – och får oväntat besök

Det har gått lite över en vecka och jag, Ada, har lyckats över förväntan med mitt avfallsfria liv. Däremot har det blivit mer matavfall än vanligt, då all mat görs från grunden. Men vet ni? Det hände något mycket märkligt när jag gick ner i soprummet med min bruna matavfallspåse.

En arg Matina dök upp och kontrollerade min bruna påse. Hon berättade att man inte får slänga ätbar mat. Varför? Jo, mat står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Matproduktion kräver stora mängder vatten, olja och kemikalier och mycket av vår mat odlas utomlands och måste transporteras till oss med båt, flyg och lastbil.

Ändå slänger vi varje år 28 kilo ätbar mat per person i Sverige. Det blir 15 000 ton mat. Bara i Göteborg.

Men att samla in bananskal, ben, fiskrens och annat matavfall är positivt. Det blir nämligen biogas som ersätter bensin. På så sätt minskar behovet av fossilt bränsle och koldioxid, kolväte, kväveoxid och andra farliga gaser reduceras.

Så gör som Ada – ät upp allt på tallriken och sortera ut ditt matavfall. Då kanske du också får en kram av Matina i soprummet!

Läs mer om hur du kan undvika matsvinn på: envarldutansopor.nu.

Vill du komma direkt till en tänkvärd video om matsvinn, klicka HÄR. Nyfiken på matavfallets väg till biogas? klicka HÄR!

/Avfallsfria Ada

 

Fakta insamling av matavfall i Göteborg

2014 samlade vi in 36 kg matavfall per person i Göteborg, 2013 var siffran något lägre, 34 kg per person. Bra jobbat! Men vi har en stor möjlighet att samla in betydligt mer matavfall till biogas och gödsel, idag sorteras endast 37 procent av allt matavfall ut. Ni som bor i villa är något bättre på att sortera ut mataavfallet än ni som bor i lägenhet.  Har ni inte matavfallsortering i ert flerfamiljshus? Prata med din fastighetsägare. Fastighetsägaren kan beställa ett abonnemang från kretslopp och vattens kundservice 031-368 27 00.

Tänk på att det bara är det oundvikliga som ska hamna i påsen, resten ska du äta upp.

 

 

Dela:
MENY