COP21 – Nu hoppas vi på ett bra avtal i Paris

Peter Krahl Rydberg och Linda Svensson från miljöförvaltningen i Göteborg har varit på klimatmötet COP21 i Paris. I Göteborgs delegation på plats i Paris fanns även bland andra kommunalråden Ulf Kamne och Anneli Hulthén samt stadens finanschef Magnus Borelius. Med sig hem i bagaget har Peter och Linda många tankar, reflektioner och hopp om ett bindande och rättvist avtal.

Nu sitter vi på tåget hem från Paris och försöker sammanfatta det vi har varit med om. Våra sista dagar på klimatmötet var även de fullspäckade.

Sverige och Göteborg fortsatte lyftas fram som föregångare. Göteborgs Stad deltog genom Ulf Kamne i en paneldiskussion om investeringar i koldioxidneutrala städer och lyfte fram gröna obligationer som ett bra sätt att få till sådana investeringar.

Al Gore höll ett hyllat seminarium där han först visade bilder från översvämningar och andra extrema väderhändelser som sker här och nu i olika delar av världen och pratade sedan om alla lösningar som faktiskt redan finns. ”We are winning this but we have to win it faster.” Han nämnde till exempel utvecklingen av sol- och vindkraft i världen som ökar snabbt och blir billigare och billigare. Solkraft kan dessutom möjliggöra att många hushåll i länder med dålig infrastruktur, som inte haft tillgång till egen elektricitet alls att få det nu.

I söndags var området stängt och vi passade på att gå runt på stan för att få en bild av hur klimatmötet märks i resten av Paris. Demonstationer och många andra aktiviteter förbjöds efter terrordådet den 13 november. Men informationstavlor med budskap som ”7 miljarder människor 1 enda planet” och ”Planeten är i våra händer” fanns. Likaså en hel del tankeväckande konstverk.Insbjörn på spets

Vid Place du Panthéon hade en konstnär placerat isblock från Grönland (friflytande kan påpekas) som långsamt smälte i plusgraderna. I utkanten av staden hittade vi faktiskt också en stadsdelsfest med bland annat klimatkonferens för medborgare, klimatmanifestation och bondens marknad.

Grönlandsis smälter

Smältande Grönlandsis i Paris

Många tankar och reflektioner

Nu när vi har tid att reflektera över veckan som har gått så är det några övergripande intryck som vi särskilt tar med oss.

Klimatmötet, för de som inte deltar i själva förhandlingarna, skiljer sig inte så mycket från en vanlig konferens men är större och med många aktörer och väldigt mycket som händer samtidigt. Att förhandlingarna äger rum har ständigt varit närvarande och känslan har varit att alla som är där vill bidra till bra förhandlingar och ett bra avtal. Vi har dock saknat diskussioner utifrån konsumtionens klimatpåverkan, allt har handlat om produktion inom länders och städers geografiska område. Att följa förhandlingarna på plats har varit ganska svårt. De äger rum på flera olika ställen samtidigt, är oftast stängda och det är så mycket annat som också händer.

Många i världen tittar på den svenska modellen och genom att visa att omställningen är möjlig utan att välfärden äventyras skapar vi initiativtrygghet hos andra. Sverige lyfts fram som bäst i många kategorier och ändå känner vi oss inte nöjda med utvecklingen hemma. Det gäller kanske framför allt klimatpåverkan från konsumtionen.

Som representanter för Göteborg har vi känt oss välkomna. ”Det är i städerna det händer” har vi hört många gånger under veckan. Städer är viktiga eftersom en stor del av världens befolkning bor i städer och eftersom städer står för en stor del av utsläppen. Det är också där en stor del av lösningarna finns.

Som vi har skrivit om tidigare kan frågan om klimaträttvisa väcka starka känslor. Under flera manifestationer och politiska tal togs ämnet upp och det kändes uppenbart att det inte råder rättvisa. De som släpper ut mest och tjänar mest på en produktion baserad på fossila bränslen har mest politisk makt och får till stor del avgöra förhandlingarnas utgång. Många av dem som drabbas hårdast av klimatförändringen kommer ofta från länder med mindre ekonomisk betydelse, med fattigdom eller utan större industrialisering. Dessa länder och deras invånare kan bara vädja om uppmärksamhet och hjälp.

Utifrån det vi har hört och varit med om på klimatmötet känns det inte längre som en fråga OM det kommer bli ett avtal, utan en fråga om hur bindande, hur ambitiöst och hur rättvist det kommer bli.

Vi är fulla av hopp och förväntningar och vi håller tummarna att förnuftet kommer att vinna de sista dagarna på mötet!

P.s. Det går visst bra att ta tåget till Paris!

/Linda Svensson och Peter Krahl Rydberg, miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Här kan du läsa Lindas och Peters tidigare inlägg; Klimatet – en ödesfråga, och Göteborg kan visa vägen och Nu räddar vi klimatet.

 

Dela:
MENY