KliMATsmarta Anna antar utmaningen

Under december månad får vi följa Anna Teghammar och hennes familj sedan de antagit decemberutmaningen att äta mer klimatsmart. Till vardags arbetar Anna som miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborg och vi får lära känna henne här på bloggen som – KliMATsmarta Anna!

Hej på er!

En matklimatsmart december. Detta är min och min familjs utmaning. Visste du att maten står för 33 % av medelsvenskens privata klimatutsläpp? Det är med andra ord en stor och viktig del i att leva mer klimatsmart. Vad ska vi äta under vår klimatsmarta månad då? Mest vegetariskt, minska ner på mejeriprodukterna och äta så säsongsanpassat som möjligt. Men även några klimatsmarta köttinslag kommer att dyka upp. Och om 1-2 veckor ska jag vara super-mat-klimat-smart och äta mat med så låg klimatpåverkan som möjligt. Hur ska det gå?

Köttet är en stor bov i klimatdramat

Varför då detta projekt? Jo för att en av de viktigaste saker vi kan göra för klimatet är att minska eller välja bort köttet! Klimatfrågan är som ni alla vet högaktuell nu och FN träffas i Paris under COP21 för att diskutera frågan. Det handlar om våra barns och vår jords framtid och vi kan alla göra något. Och detta något skulle kunna vara att minska ner på köttet. Genom att minska ner på köttkonsumtionen kan vi alla göra en betydande insats. Visste ni att genom att byta ut allt nötkött mot annat kött minskar vår klimatpåverkan från mat med 26%, och genom att kraftigt minska köttkonsumtionen kan vi minska vår klimatpåverkan med 42% ? Vegankost gör att klimatpåverkan pressas ner ytterligare och för er som redan är inbitna vegetarianer så kommer jag framöver snacka en del om alternativ till mejerier för att göra matvalen ännu mer klimatsmarta.

En vegetarisk december

December kommer alltså att vara till största delen vegetarisk för mig och min familj. Och under december dessutom, ni förstår ju själva att jag kommer möta en del motstånd och utmaningar! För närvarande äter jag, min man och våra två barn på två och fyra år som en typisk barnfamilj skulle jag tro. Med köttfärssås, fiskpinnar, pannkakor, korv var och varannan dag och vegetarisk mat bara någon gång ibland. Men nu ska det bli ändring på det! Det enklaste och första steget jag ska genomföra är att byta ut köttfärssåsen mot sojafärssås – barnen borde inte märka någon skillnad. Och sojakorv istället för grillkorv. Havremjölk till gröten och i pannkakorna. Men sen?

Vanans makt är stor

Ja hur ser våra utmaningar ut? Vad kommer vara svårast? Den första utmaningen tror jag kommer att vara vanan. Vi ska komma på bra nya standardrecept hemma. Vad ska vi laga? Jag tror att man ska ha stor respekt för vanor, de är ofta svårare att bryta än vad man tror – jag ska styra bort från falukorven till en tofuförpackning när fantasin tryter och tänka nytt. Den andra utmaningen är smak och mättnad. Jag har fått lite skeptiska kommentarer från min omgivning – är det verkligen gott? Blir man verkligen mätt? Jag ska överbevisa dem – man kanske t o m kommer att må bättre av att äta mer vegetariskt och inte blir så där tungt mätt och dåsig som kan vara fallet idag?!

Inspiration och stöd är viktigt!

Den tredje och kanske största utmaningen är mina barn. Barn i två- och fyraårsåldern är skeptiska till nya maträtter oavsett om det är vegetariskt eller inte. Hur ska jag få med dem på banan? Hur ska jag få dem att äta tofu, bönor och haloumi? Som tur är har jag träffat före detta stjärnkocken från Wasa Allé som numera jobbar med hållbar mat i förskole- och skolköken i Majorna-Linné, Jonas Dahlin. Han har delat med sig om massa bra tips om hur jag ska få med barnen på den vegetariska resan – nästa vecka får ni veta mer om det.

Vegetariskt – för klimatet och för hälsan

Nästa vecka ska ni också få en djupdykning i hur vi borde äta för klimatet skull – ja faktiskt även för vår hälsas skull. Ni har väl inte missat att både Livsmedelsverket och Cancerfonden rekommenderar högst 500 g eller 4 köttmåltider per vecka? Både hälsan och miljön mår alltså bra av mer vegetariskt. Så – vad väntar vi på – ut med köttet och in med grönsakerna!

/Anna Teghammar (KliMATsmarta Anna), miljöutredare på miljöförvaltningen i Göteborg

MENY