Varför ekologiskt? Hunden Dexter är ett levande svar

Ja varför ska vi välja ekologiskt? Kan du svara på det så har du också möjlighet att få någon annan att börja med några ekologiska livsmedel.

För min del handlar det främst om att den ekologiska maten är producerad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Det finns få studier om direkta hälsoeffekter av att äta ekologisk mat men jag har levande exempel hemma, ett fyrbent sådant. Dexter är en liten hund, 14 kg och 17 månader, vars sort vanligtvis har hudproblem. Min förra hund var av samma sort och blev mycket bättre när jag uteslöt konventionellt producerad mat. När Dexter kom till oss så fanns det en tendens till hudproblem, han var då 11 månader, men jag började genast ge honom färsk ekologisk mat precis som jag gjort med min förra hund. För några veckor sen träffade jag en annan hundägare med samma sort och hon sa  – ”Vilken fin päls och vad mjuk han är”.

Ja, så är det verkligen, tendensen till hudproblem är som bortblåst! Han äter ekologiskt fullt ut och mest förekommande är keso, nötfärs, ägg, morötter, broccoli, mathavre, matvete, och lax. Fördelarna med mjölkprodukter är att de innehåller alla de aminosyror som kroppen (även hundkroppen) behöver – de essentiella aminosyrorna.

Det stämmer väl överens med det som forskningen faktiskt styrker: Fettsyrakompositionen i mjölk och andra mejeriprodukter som är ekologiskt producerade innehåller mer av omega-3-fettsyror.

Läs mer:
SLU:s faktablad Är ekologisk mat mer hälsosam?
Dansk studie om att bekämpningsmedel i barns kroppar leder till nya kostråd

/Ulla Lundgren, miljöförvaltningen, ansvarig för decemberutmaningen klimatsmart mat

Foto: Ulla Lundgren

 

Dela:
MENY