Aprilutmaningen: resor

April, april… En månad som spelar oss många spratt. Då åker grillen fram lika fort som den förpassas till garaget igen. Då fäller vi ömsom upp parasoll, ömsom paraply. Då njuter vi av vårsolen under flera filtar. I april 2015 möter vi våren genom att svida om till hjälm, dumpa bilen och pumpa cykeldäcken. Denna månad vill vi skapa medvetenhet kring vårt resande och hur vi gör det hållbart, så att vi kan fortsätta njuta av våra karakteristiska årstider.

En genomsnittlig dag förflyttar sig Sveriges befolkning sammanlagt 390 miljoner kilometer inom landets gränser på alla tänkbara sätt. Det motsvarar över 500 resor till månen och tillbaka. I snitt innebär det 40 kilometer per invånare och dag. 77 procent av alla dessa 390 miljoner kilometer färdas vi i bil, som förare eller passagerare.

Av de totala koldioxidutsläppen i Sverige kommer cirka 30 procent från transporter på väg – alltså lastbilar, bussar, bilar och motorcyklar – och bidrar i hög grad till växthuseffekten, vilket i sin tur medför att jordens medeltemperatur stiger. Detta riskerar att få stora negativa konsekvenser för bland annat livsmedelsförsörjning, människors hälsa och miljön i övrigt. Det är dessvärre inte ett aprilskämt.

Vad kan du göra?

Vad kan du göra för att minska utsläppen? De flesta bilresorna vi gör är korta, så där kan vi överväga att cykla eller gå. Ta bussen eller spårvagnen för de mellanlånga resorna och välj tåget eller bussen för de längre resorna. Även du som är bilberoende kan välja att köra klimatsmart, genom att skaffa rätt sorts bil och lära dig eco-driving, alltså att köra på ett sådant sätt så att du minskar din bränsleförbrukning.

På GreenhackGBG vill vi, så här på vårkvisten, naturligtvis slå ett extra slag för cykeln! Cykeln är världens mest miljövänliga farkost: den drar ingen energi utöver cyklistens egen och lämnar inga föroreningar efter sig. På köpet får man massor av motion! I dag finns dessutom ett stort utbud av olika slags cyklar – begagnat och nytt – som förhoppningsvis motsvarar just dina behov. Vill man inte ha motionen kan man till exempel satsa på en elcykel. Har du behov av att lasta mycket finns i dag mängder med lådcyklar.

Möjligt att ställa bilen

Det är i stora tätorter som Göteborg, som den största potentialen finns för att ställa bilen till förmån för cykeln. Det är också där cykelns fördelar bäst kommer till sin rätt och där ett ökat cyklande har störst betydelse ur miljösynpunkt. Där finns den största potentialen för att minska koldioxidutsläppen.

I Göteborg görs över 100 000 cykelresor – varje dygn! Det innebär att ungefär 7 procent av alla resor som sker i staden, sker med cykel. Möt april på sadeln, du med!

/Jenny och Selma, ansvariga för GreenhackGBG:s reseutmaning

Foto: Colourbox

April månads löften, nu som pop up-fönster. Välj ett löfte du gillar, klicka upp det, läs mer – och dela det sedan med dina vänner. Utmana dig själv och andra att testa en ny vana i april!

Jag lovar att skaffa en cykel eller serva den jag har

Jag lovar att alltid cykla till jobbet eller skolan

Jag lovar att gå med i Styr & Ställ

Jag lovar att åka på en cykelutflykt

Jag lovar att lära någon att börja cykla

Jag lovar att alltid åka kollektivt till jobbet eller skolan

Jag lovar att gå med i en bilpool eller testa skjutsgruppen

Jag lovar att börja samåka till jobbet och till fritidsaktiveter

Jag lovar att sälja min bil

Jag lovar att driva frågan om hållbart resande på min arbetsplats

Vad lovar du?

Dela:
MENY