Arkiv

Brevlådor med klistermärken för utlåning

Så här börjar du dela – 4 tips!

Tycker du att det verkar spännande med delningsekonomi men har aldrig provat? Att börja dela, låna, byta, hyra, ge och få är en omställning från att äga själv. Som med all förändring är det lättast att börja med små steg. Här kommer 4 tips till dig som vill börja dela!

#1 Börja låna av vänner

Det kan vara en lägre tröskel att låna en borrmaskin av en vän än av en främling. Skulle någonting gå snett kan det vara enklare att ta det med en kompis. När du börjar känna dig trygg med att låna av och låna ut till vänner kan du börja dela med människor som du ännu inte känner.

#2 Låna ut det du känner dig bekväm med

Det kan hända saker när man lånar ut sina prylar, så börja inte med att låna ut din käraste ägodel. Många av oss har prylar hemma som vi nästan aldrig använder, eller ens märker om de försvinner. Ett enkelt sätt att börja dela är att sätta upp utlåningsmärken på brevlådan. Välj ut några saker du känner dig bekväm med att låna ut och skriv upp det på din brevlåda eller dörr. Då blir det lättare för grannen att våga fråga om de kan få låna något av dig. Utlåningsmärken finns att ladda ner på kollekogbg.se

#3 Läs recensioner

För att delningsekonomi ska fungera krävs tillit mellan alla inblandade. Många digitala delningsplattformar låter medlemmarna skriva recensioner om hur de upplevde att det var att låna av en viss aktör. Genom att läsa recensioner eller kanske kontakta de som använt tjänsten innan kan du bli mer trygg med att börja dela.

#4 Prova tillsammans med en vän

Det mesta blir roligare av att göra det ihop med andra. Första gången du provar att samåka med en samåkningstjänst eller går hem till någon okänd som bjuder på middag kan det kännas tryggare och roligare att göra det ihop med en kompis.

Att dela istället för äga är ofta billigare, mer socialt, mer varierande och mer miljövänligt. På smartakartan.se hittar du alla delningsaktiviteter som pågår i Göteborg på en och samma sida.

Nu kan du sätta igång med att börja dela mera!

Foto: Emma Öhrwall

Dela:

5 tips: Så främjar du biologisk mångfald 3

Även små fragment av miljöer som gynnar biologisk mångfald kan vara avgörande för att fler arter ska överleva. Ju fler små öar av exempelvis blommande växter för pollinerande insekter att hitta mat samt ostädade platser med olika sorters material att övervintra i, desto större är chansen att vi vänder den negativa trenden med minskad biologisk mångfald.

#1 Ostäda!

Enklare än så här kan det inte bli, sätt dig och njut av trädgården istället för att kratta löv och plocka bort pinnar. Hela trädgården behöver givetvis inte vara en enda lövhög men skapa många ytor som lämnas åt naturen själv att sköta. Det ger en variation i miljön som underlättar för många arter att leva i. Nässlor brukar exempelvis dyka upp och hjälper nässelfjärilens larver att överleva, och lite kan man själv skörda och använda till en underbar soppa eller som gödselvatten för dina grödor.

#2 Sätt upp holkar!

För att underlätta för fåglar och bin kan du sätta upp holkar. De går givetvis att köpa färdiga men varför inte snickra ihop en själv? Det är dock viktigt att kolla upp hur holken ska se ut för att passa djurens behov och inte släppa in rovdjur. Beskrivningar för fågelholkar finns bland annat här och beskrivningar för biholkar finns bland annat här. Inspiration finns det gott om, bland annat SM i fågelholk som Naturskyddsföreningen arrangerar.

#3 Odla ekologiskt!

Har du tillgång till en odlingslott eller balkong så tänk på att inte använda bekämpningsmedel i din odling. På så vis gynnas den biologiska mångfalden. Många pollinerande insekter har det tufft så tänk lite extra på att välja sorter som gynnar dem och växter som blommar under olika perioder. Kryddväxter är generellt bra för såväl insekter som människor och blommar ofta vackert under en längre period. Det finns också en mängd andra blommande ätliga växter, exempelvis gurkört och ringblomma, som man kan så tillsammans med större grönsaker eller i rabatter.

#4 Bidra till forskning!

Hur står det till i din närmiljö? En viktig del i att skydda arter från utrotning är att ha uppdaterad kunskap om arters antal och geografiska utbredning. Genom att observera och rapportera in till artdatabanken kan alla vara med och bidra till ökat kunskapsläge. Därigenom kan förändringar i naturen upptäckas snabbare och åtgärder sättas in där de bäst behövs. Bland annat så använder miljöförvaltningen och andra förvaltningar i staden uppgifter från Artportalen dagligen i arbetet med detaljplaner, bygglov och miljöövervakning. För att kunna veta vilka arter du ser och lära dig mer om dem finns Artfakta till din hjälp. Appen LärKvitter som jordbruksverket har tagit fram gör det enklare att lära sig några fågelarter för att rapportera in fåglarna du ser och hör. Är du mer inne på fjärilar så kan du även bidra med rapportering till fjärilsövervakningen
En app för skogsrapportering
vann årets tävling Hack for Sweden Award – vi hoppas på snar lansering.

#5 Anlägg ett grönt tak!

Börjar det bli dags att lägga om taket så passa på att lägga ett sedumtak istället för takpannor. Sedumtakets växtlighet består huvudsakligen av lågt växande fetknopps- och fetbladsväxter som är tåliga mot uttorkning. En blandning av dessa växter säkerställer en lång blomningsperiod som kan förse insekter med mat under lång tid. Ett sedumtak har även andra fördelar; det fångar upp nederbörd, isolerar mot kyla och värme, har lång hållbarhet och kräver inget underhåll. Dessutom är det vackert!

Källor:
52 tips för biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen

Bilder från Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk 2017.

Dela:

5 tips: Så främjar du biologisk mångfald 1

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt mänskligt liv på jorden. Naturen bidrar med ekosystemtjänster som vattenrening och pollinering av grödor men spelar också en stor roll för rekreation och vårt välbefinnande. Ju större variation av växter, djur och natur, desto större blir möjligheterna att klara av störningar i miljön. FN: s sammanställning av tillståndet i jordens ekosystem visar att mer än hälften av ekosystemen är hotade till följd av mänsklig aktivitet.

#1 Köp bara bomullsprodukter som är ekologiska

Tjugofem procent av alla bekämpningsmedel som används i världen används i bomullsodling. Bekämpningsmedel dödar inte bara de insekter som är avsikten, utan skadar även andra organismer som utsätts för kemikalierna. Genom att välja produkter med ekologisk bomull kan du hjälpa flera arter att överleva.

#2 Välj bort produkter som innehåller palmolja

Palmolja finns i många olika produkter som kakor, färdigmat, tvål. Den utvinns från oljepalmen som odlas på stora plantager i exempelvis Indonesien och Malaysia. Ett stort problem med palmoljan är att stora ytor regnskog med hög biologisk mångfald skövlas för att ge utrymme för plantagerna. Vid odlingen används också bekämpningsmedel som är giftiga för människor och miljö. Genom att exempelvis välja produkter med ekologisk rapsolja istället kan du hjälpa flera arter att överleva. Mer info hittar du vårt tips Så här undviker du palmoljan.

#3 Minska utsläpp av växthusgaser

Klimatförändringarna har stor negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Klimatet har alltid förändrats, med dagens hastighet har dock arter svårt att hinna anpassa sig vilket leder till utrotning av arter. Ett exempel är korallreven med hög artrikedom men som nu håller på att försvinna på grund av temperaturhöjning och allt surare hav till följd av klimatförändringarna. Genom att exempelvis välja vegetarisk mat oftare och inte flyga kan du bidra till minskad klimatförändring. På svalna.se kan du skapa ett konto för att se din egen klimatpåverkan – och få fler tips på hur du kan minska den.

#4 Köp bara träprodukter från certifierade skogar

Att köpa begagnat är förstås bäst men ska du köpa nya möbler till hemmet eller trädgården så är det viktigt att välja med certifiering, som FSC. Då har det ställts krav på ansvarsfullt brukande av världens skogar. Förutom att en stor del av jordens arter är beroende av skogen bidrar den även genom att binda kol, hålla kvar marken vid häftiga regn och är en viktig del i vattnets kretslopp.

#5 Använd produkter utan skadliga kemikalier

I kläder och andra produkter med vattenavstötande egenskaper som regnkläder och bakplåtspapper kan det finnas högfluorerade ämnen (PFAS). De är extremt svårnedbrytbara och har till och med påträffats i isbjörnar, vilket bland annat riskerar att rubba deras möjlighet till fortplantning. Välj produkter med miljömärkning så kan du hjälpa flera arter att överleva.

Källor: 52 tips för biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen
WWF

Dela:

30 idéer för inomhusodling

Örter, chili och krasse kan odlas året om inomhus. Att ha tillgång till egenodlade grönsaker känns bra och det är nästan gratis. Du kan plantera i nästan vad som helst; i gamla konservburkar, PET-flaskor, kaffemuggar upphängda i örat – eller häng kryddan uppochner över matbordet!

Här är 30 idéer för inomhusodling, sammanställda av architectureartdesigns.com och en skön inspiration till alla er som är sugna på att anta löftet Jag lovar att odla något ätbart eller hänga med på Emma Naqvis sow-along.

Bilden är en skärmdump från architectureartdesigns.com, som i sin tur hänvisar till curbly.com för instruktioner.

Dela:

Slänger du mat? Så här minskar du ditt matsvinn!

En av de bästa förändringar vi kan göra för miljön är att sluta slänga mat. Att först producera mat som ofta kostar energi, vatten och kemikalier, därefter förädla maten, förpacka den och i flera led transportera maten för att till sist slänga bort den låter inte riktigt klokt. Det är det inte heller, ändå visar beräkningar att cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs bort.

I Sverige slänger vi i genomsnitt 28 kilo mat och 26 kilo flytande mat i slasken per person och år. Det kan vi göra något åt. På livsmedelsverket.se kan du testa hur stor potential du själv har att minska ditt matsvinn.

Några tips för att minska svinnet är att inte slänga livsmedel för att bäst före- datum är passerat, utan lita på dina sinnen genom att titta, lukta och smaka för att bedöma den. Lägg sallad som har blivit hängig i kallt vatten en stund så blir den krispig och fin och frys in bananer som du inte hinner äta upp och använd i exempelvis smoothies. Mer information om matsvinn och tips på vad du kan göra för att slänga mindre mat hittar du på envarldutansopor.nu. Där hittar du också filmen du ser en bild från ovan.

Lyssna också på Sveriges Radios program Klotet om matsvinn.

Dela:
MENY