Arkiv

30 idéer för inomhusodling

Örter, chili och krasse kan odlas året om inomhus. Att ha tillgång till egenodlade grönsaker känns bra och det är nästan gratis. Du kan plantera i nästan vad som helst; i gamla konservburkar, PET-flaskor, kaffemuggar upphängda i örat – eller häng kryddan uppochner över matbordet!

Här är 30 idéer för inomhusodling, sammanställda av architectureartdesigns.com och en skön inspiration till alla er som är sugna på att anta löftet Jag lovar att odla något ätbart eller hänga med på Emma Naqvis sow-along.

Bilden är en skärmdump från architectureartdesigns.com, som i sin tur hänvisar till curbly.com för instruktioner.

Dela:

DIY: Få en boost genom att grodda

Behöver du en boost i februarimörkret? Då ska du prova att odla groddar!

Att grodda är enkelt och groddarna innehåller såväl vitaminer som mineraler som kroppen behöver. Nu när dagsljuset börjar återvända är det dags att sätta igång. De flesta frön och linser går att grodda, exempelvis mungbönor är särskilt enkla att börja med.

Gör så här: Ta en mellanstor glasburk, till exempel från sylt, och lägg i ett tunt bottenlager med frön/linser. Trä över en gles och tunn tygduk, till exempel en gasbinda, och fäst med ett gummiband över öppningen. Fyll på med ljummet vatten och låt stå ca ett dygn.

Skölj igenom ett par gånger med ljummet vatten morgon och kväll. Låt burken stå upp och ner på sned i en skål eller djupt fat däremellan så att det sista vattnet kan rinna av.

Låt burken stå mörkt de första dagarna. När det börjar bli stora groddar ställer man fram burken i ljuset ett par dagar för att bli gröna. När man är nöjd med resultatet sköljer man igenom groddarna med kallt vatten ett par gånger och förvarar dem sedan i kylskåpet. Ät och njut, gärna på smörgås eller i en sallad.

Dela:

Lär dig något nytt i vår

I dagens stressade samhälle kan det kännas svårt att ta sig tid för sin egen utveckling. Men ett nytt år ger nya möjligheter och nu i januari dukar flera studieförbund upp ett smörgåsbord av intressanta kurser och föreläsningar. Att anmäla sig till en kurs eller förening är en investering för ett rikare liv som kan ge nya perspektiv på tillvaron och nya vänner för livet.

Vad sägs om en introduktion i permakultur eller downshifting – att leva enkeltFolkuniversitetet? Eller att lära dig ett nytt språk eller musikinstrument? Det finns många studieförbund i Göteborgs som erbjuder kurser, men skulle du ändå inte hitta det du vill ha så finns möjligheten att starta en egen studiecirkel och få stöd med lokal och bidrag, läs mer på studieframjandet.se.

Om du vill utveckla ditt intresse tillsammans med andra men inte gå en kurs under begränsad tid, så finns möjligheten att gå med i en förening. Det kan handla om idrott, kultur, umgänge, friluftsliv, språk eller nästan vad som helst. På goteborg.se får du tips och råd om hur du startar en förening, hittar en viss förening, vilka bidrag din förening kan få, med mera.

Här hittar ni fler exempel på kurser och föreläsningar:
folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Goteborg
medborgarskolan.se/goteborg
sv.se/avdelningar/sv-goteborg
studieframjandet.se/goteborg
abf.se/goteborg
sensus.se/kurser

Dela:

Ge bort en julklapp som värmer flera gånger

Varför inte ge bort en julklapp med djupare mening, en julklapp som blir till stöd och  som verkligen gör skillnad för människor.

Dessa gåvor finns i alla prisklasser och varför inte börja med något som har etisk märkning:  exempelvis Fair Trade, då du gör skillnad för människorna bakom produkterna. Bland annat genom rättvisa löner, bra arbetsvillkor och en säker arbetsmiljö bidrar du till en rättvisare värld.

Här finns ett par ställen där du kan hitta gåvor som värmer flera gånger:

SOS barnbyar
Individuell Människohjälp
Vi-skogen
Musikhjälpen
Plan Sverige
Räddningsmissionens ekologiska butik Lime
Stadsmissionen i Göteborg
Unicef

Dela:

Ett tips från Den köpfria trion: Inventera din garderob

Känner du att det inte finns något i garderoben som du vill ha på dig? Lägger du mycket tid och frustration på att välja kläder på morgonen? Ju bättre koll du har på din garderob desto färre impulsköp och känsla av att inget passar ihop.

Ta det som en utmaning och lägg tid på en garderobsinventering och försök se på dina kläder med nya ögon. Vad har du för basplagg och ”accentplagg”? Fundera på hur du brukar klä dig och prova nya kombinationer.

Hur många gånger kan du matcha en cardigan med resten av din garderob?

Dela:
MENY