Arkiv

Så bygger du en solenergidriven elcykel

Taggar: , ,

Markus Auvinen bestämde sig för att resa söderut i somras och som miljövän och tidigare elektroingenjör ville han bygga en egen elcykel driven av solenergi. Vill du bygga en likadan? Här beskriver han sitt bygge!

Nu är tekniken mogen tänkte jag och slängde mig in i projektet att bygga en elcykel som drivs av solenergi. Jag hade fått tjänstledigt ett år och sparat ihop lite pengar så det var bara att köra på. Under sommarhalvåret flög jag fram med cykeln men nu i vinter är det inte lika enkelt, men det går om jag cyklar på dagtid!

Red. anm. Tänk på att det är el du jobbar med och du bör veta vad du gör. Är du nybörjare kan det vara klokt att ta hjälp av någon mer erfaren innan du sätter igång!

Solcellsregulatorn

Navet i ett solcellssystem är en solcellsregulator. Den kopplar samman alla delar, laddar batteriet, styr förbrukarna – de prylar som behöver ström – och visar aktuell data över situationen.

Det första du gör är att koppla batteriet till solcellregulatorn. Idag finns det ingen anledning att använda någonting annat än litiumbatterier. Visst, blybatterier är billigare men det rättfärdigar inte miljösvineriet. Lite större batterier brukar se ut som bilbatterier, även om de är litium, så det kan vara lämpligt med kabelklämmor för att kabeln ska sitta ordentligt. Observera att det är lämpligt att ha en säkring som motsvarar laddregulatorns maximala strömstyrka mellan regulator och batteriets pluspol för att inte skada batteriet ifall regulatorn skulle spåra ur. Det finns säkringshållare som är hyggligt vattenskyddade i alla fall. Säkringen är en vanlig flatsäkring som till exempel finns i bilar. Anslutningen till solcellsregulatorn kan se lite olika ut men ofta räcker det att bara skala änden och skruva fast. Nedan ser du hur batteriets pluspol via en röd sladd och en säkring är ansluten till laddregulatorns batteriingång, liksom minuspolen med en svart sladd.

Solcellerna

Nu ska vi koppla in solcellerna. Ska systemet användas utomhus, i båt eller dylikt, så rekommenderar jag starkt att använda vattentäta IP67-klassade kontakter så att solcellerna kan vara utomhus utan risk för elproblem på grund av väta. De kan vara lite trixiga att montera men övning ger färdighet. Så montera IP67-kontakter på regulatorns solcellsingångar och anslut därefter solcellerna. Tänk på att kontakterna ska vara åt rätt håll, att den smala han-kontakten är plus, där strömmen kommer ut. Använd också röda kablar för plus och svarta kablar för minus så att det blir ordning och reda på systemet. Eftersom jag vill kunna ha min cykelvagn i tältabsiden och solcellerna på utsidan har jag två meter långa kablar med kontakter som passar till solcellen.

Håll koll på batteriet

För att hålla koll på batteriet så att det inte laddas ur bör du koppla 12 voltsförbrukare till laddregulatorn istället för batteriet vilket har flera fördelar. Framför allt får regulatorn då koll på läget; sjunker batterispänningen under en viss nivå kan regulatorn strypa strömmen till förbrukarna och därigenom förhindra att batteriet töms. Litiumbatterier har för all del ofta skyddskretsar, ett så kallat Battery Management System, som stänger av vid en för låg spänning men problemet då är att laddregulatorn inte heller får ström och då kan det mycket väl vara så att laddregulatorn inte längre kan ladda! Man har alltså fastnat i ett dödläge.

Bekväma kopplingar

Jag har av bekvämlighet monterat två par IP67-kontakter till förbrukaruttaget. Till det ena har jag alltid ett kylskåp kopplat och till det andra oftast ett cigarettuttag med USB-uttag där jag kan ladda min utrustning. Jag försöker nämligen att endast ha utrustning som kan laddas via USB: telefon, ficklampa, pannlampa, cykeldator och så vidare.

Ibland kan du behöva koppla in lite tyngre grejer också, som kräver 230 V växelspänning. Det finns idag utmärkta 12/230V-konvertrar som leverarar en ren sinuspänning för inte alltför mycket pengar. Du vill ha en ren sinus för att skitiga signaler, alltså en signal med kraftiga övertoner vilket blir resultatet när man till exempel simulerar signalen som en fyrkantsvåg med billiga kretsar, riskerar att förstöra utrustningen du kopplar in. Du kopplar in en sådan konverter direkt till batteriet. Detta kräver lite varsamhet vid användning eftersom risken finns att du tömmer batteriet – regulatorn kan ju inte strypa strömmen till konvertern. Även här behöver du en säkring mellan pluspol och konverterns plus-ingång och det står i konverterns manual hur stor den ska vara. För att slippa ha konvertern framme har jag monterat ett par IP67-kontakter på batteriet och satt säkringen på konverterkabeln.

 Hela systemet

Här kan du se hela systemet. Kylboxen till höger matas från laddregulatorn som sitter på batteriet. De långa kablarna är till för solcellerna. 12 V/230 V-konvertern är också den inkopplad – den kabeln har jag märkt med silvertejp för att skilja den från de andra förbrukarkablarna.

Som elektronörd och i tron om att hängslen bör kompletteras med livrem så har jag också byggt en liten voltmeter. Det är displayen som jag elegant tejpat fast på regulatorn, som tänds när man trycker på knappen. Den har jag monterat för att kunna se spänningen även om regulatorn skulle dö.

Mer information om systemet och resan finner du på ayearonwheels.com.

/Markus Auvinen, elcykelbyggare

Dela:

Ljus i jul – nu än mer effektiv belysning med varmt sken

Under adventstid och inför julen är belysningen ofta något vi sätter värde på och bryr oss om lite extra. Det är ganska enkelt att vara energieffektiv och ändå ha en trivsam belysning. Har du hört talas om LED-filament? Här kommer lite tips att tänka på när det gäller julbelysning hemma.

Det har tillkommit många nya typer av belysning och julbelysning de senaste åren. Utbudet är enormt och många av produkterna har blivit billigare. Många av de nya belysningar som finns är dessutom mer energieffektiva än vad de var tidigare.

LED-lampor (Light Emitting Diode) har blivit mycket populärt när det gäller julbelysning. De är energieffektiva och håller betydligt längre än den traditionella glödljusbelysningen. De är minst fem gånger så effektiva och håller dessutom mer än tio gånger så länge. Till adventsljusstakar och julgransbelysning går det oftast att byta lamporna utan att behöva byta hela armaturen. LED finns i dag i en mängd olika varianter. Tänk bara på att utbyteslampor i LED i vissa fall är svagare än vad glödljuset var. Tips! Titta på förpackningen och välj lampor som använder 1/6-del till 1/10-del glödljuslampans watt men frestas inte att gå ner till 1/30-del som det är i vissa fall. Då blir det betydligt mindre ljus från lamporna.

Även om belysningen är effektiv så ska man tänka på hur ljuset regleras. Regleringen (dimmer) är viktig för hur mycket energi som används. I dag finns billiga produkter som kan hjälpa till med det. Du kan som exempel ha ett skymningsrelä med timer för utebelysningen. Då ställer du in den så att ljuset tänder när det blir mörkt och sedan är belysningen påslagen den tid du har bestämt, dock inte hela natten. Det finns modeller som du kan sätta i vanliga vägguttag.

Att ha en timer till en enstaka LED-ljusstake är däremot mer tveksamt. I värsta fall så använder timern lika mycket el som ljustaken. Läs därför på förpackningen hur mycket el just din timer använder.

Att vi använder stearinljus mer än vanligt är ju för att höja trivseln i juletider. Ljus ger ju både värme och belysning. Har man många levande ljus tända så kan du till och med skruva ner radiatorerna i rummet något.

Koltrådslampor

Senaste åren har det blivit vanligt med så kallade koltrådslampor. En sådan lampa använder lika mycket el som en gammal glödlampa. Nu finns det LED-filament som kan ersätta dessa, är energieffektiva och minst lika snygga.

När du planerar för julbelysning – tänk även på om du vill ha kallt eller varmt ljus. Varmt och kallt ljus mäts i kelvin och ju lägre kelvintal desto varmare ljus. En LED-lampa kan ha betydligt varmare ljus än vad en glödlampa har. Som exempel så har en glödlampa 2 700 kelvin och LED filamentlampa kan vara så varm som 2100 kelvin. Det är varmare ljus än ett stearinljus. Vanligt är att ha ett varmt ljus inne och kallare ljus ute.

Mer om belysning hos Energimyndigheten

Dela:

Du är bästa gräsklipparkraften

Är det bullrigt och luktar illa när du klipper gräset? Då kanske det är dags att byta till ett bättre alternativ.

Varför klippa gräsmattan överhuvudtaget – anlägg en blomsteräng i stället och hjälp våra viktiga pollinerare att överleva. På så vis bidrar du till mer frukt och bär i trädgården, samtidigt som du kan ligga och vila i hängmattan på din semester.

Om man ändå känner att man vill ha en klippt gräsmatta så är det bästa alternativet att byta upp sig till en handgräsklippare som är utsläpps- och luktfri. Den är gratis i drift – dessutom får man motion på köpet. Om det inte är för torrt, vilket det ju sällan är i Göteborg, så är det bra för gräset att klippa ofta. Då är gräset lättklippt och det är bra att låta gräsklippet ligga kvar och ge naturlig gödsling till gräsmattan.

För den som ändå behöver en motor till hjälp så finns nuförtiden bra alternativ som drivs på el: robotgräsklippare, batteri eller med sladd.  Har man redan en motorgräsklippare och inte vill investera i en ny gräsklippare så kan man byta ut bränslet till alkylatbensin. På så vis kan man minska utsläppen av farliga kolväten med cirka 60 procent. Avgaserna från motorgräsklipparen innehåller många farliga ämnen som bland annat kan ge cancer.

Alkylatbensin är ofta ett bättre alternativ även i din båtmotor. Läs mer i Miljöförvaltningens faktablad om alkylatbensin.

Foto: Colourbox

Dela:

Vill du ha fler energispartips?

Kan du inte få nog av energismarta tips? GreenhackGBG:s energimånad går mot sitt slut, men det finns många ställen att hitta tips och inspiration för att minska sin energianvändning. Här är två.

Gå in på Allmännyttans energisparkampanj på allmannyttan.se. Där kan du få mängder av energispartips, ta reda på vad en duschklocka är för något eller se Filmen om energin. Allmännyttans energisparkampanj bygger på enkla, konkreta vardagstips som alla kan följa.

Du kan också gå in på sajten smergy.se. Naturskyddsföreningen är en av aktörerna runt om i Europa som driver projektet SMERGY, där du får tips som hjälper dig spara energi, pengar och som i slutändan ger en minskad klimatpåverkan! Du kan också använda dig av SMERGYmetern, du klickar dig runt i olika kategorier som exempelvis kök och badrum, och får där tips om hur du kan spara energi hemma.

/Peter, projektledare, och Elina, energi- och klimatrådgivare

PS. I oktober är energitemat tillbaka med fler utmaningar för att vi ska kunna minska vår energianvändning.

PS2. Ni har väl inte missat att mars kommer att handla om konsumtion och avfall? Och att Avfallsfria Ada har antagit den tuffaste utmaningen – att leva en hel månad utan att skapa sopor!

Dela:

4 tips om solenergi

Visste du att en timmes solljus mot jorden täcker hela världens energibehov under ett år! Om vi bara använder en liten del av all den gratis energi som solen är, har vi kommit en bra bit mot vår omställning till en hållbar framtid. Här har du informationen du behöver för att komma igång.

Ljuset återvänder och varje morgon känns det lite lättare att gå upp. Den mörka årstiden läggs dag för dag än mer bakom oss. Vi ser fram emot många och långa ljusa dagar framöver. Vilken glädje en solig dag ger, livet återvänder och det är nästan så att benen vill ta några glädjeskutt. Solen är en enorm kraft och källan till allt liv. Och en alldeles fantastisk energikälla.

Tycker du att det verkar spännande att använda solenergin för att själv göra en del av den energi du använder? Då är det en idé att installera dina egna solceller för el eller solvärme för varmt vatten. Läs mer på energimyndigheten.se.

Är du intresserad av installera solenergi är första steget att se vilka möjligheter just ditt hus har. Den vanligaste placeringen är på taket och det bör ha ett bra solläge. En start kan vara att gå in på Göteborg Energis solkarta och se hur förutsättningarna ser ut där du bor.

Det finns ett stöd att söka för dig som vill installera dina egna solceller. I nuläget är kön till solcellsstödet lång, men det är alltid värt att göra en ansökan.

Du som producerar egen förnybar el har möjlighet att få en skattereduktion för den el som du säljer. På skatteverket.se finns mer information.

Dela:
MENY