Arkiv

Brevlådor med klistermärken för utlåning

Så här börjar du dela – 4 tips!

Tycker du att det verkar spännande med delningsekonomi men har aldrig provat? Att börja dela, låna, byta, hyra, ge och få är en omställning från att äga själv. Som med all förändring är det lättast att börja med små steg. Här kommer 4 tips till dig som vill börja dela!

#1 Börja låna av vänner

Det kan vara en lägre tröskel att låna en borrmaskin av en vän än av en främling. Skulle någonting gå snett kan det vara enklare att ta det med en kompis. När du börjar känna dig trygg med att låna av och låna ut till vänner kan du börja dela med människor som du ännu inte känner.

#2 Låna ut det du känner dig bekväm med

Det kan hända saker när man lånar ut sina prylar, så börja inte med att låna ut din käraste ägodel. Många av oss har prylar hemma som vi nästan aldrig använder, eller ens märker om de försvinner. Ett enkelt sätt att börja dela är att sätta upp utlåningsmärken på brevlådan. Välj ut några saker du känner dig bekväm med att låna ut och skriv upp det på din brevlåda eller dörr. Då blir det lättare för grannen att våga fråga om de kan få låna något av dig. Utlåningsmärken finns att ladda ner på kollekogbg.se

#3 Läs recensioner

För att delningsekonomi ska fungera krävs tillit mellan alla inblandade. Många digitala delningsplattformar låter medlemmarna skriva recensioner om hur de upplevde att det var att låna av en viss aktör. Genom att läsa recensioner eller kanske kontakta de som använt tjänsten innan kan du bli mer trygg med att börja dela.

#4 Prova tillsammans med en vän

Det mesta blir roligare av att göra det ihop med andra. Första gången du provar att samåka med en samåkningstjänst eller går hem till någon okänd som bjuder på middag kan det kännas tryggare och roligare att göra det ihop med en kompis.

Att dela istället för äga är ofta billigare, mer socialt, mer varierande och mer miljövänligt. På smartakartan.se hittar du alla delningsaktiviteter som pågår i Göteborg på en och samma sida.

Nu kan du sätta igång med att börja dela mera!

Foto: Emma Öhrwall

Dela:

Avfallsfria Adas 10 bästa tips för att minska matsvinnet

Vi slänger 15 000 ton mat i Göteborg varje år. Det är 28 kilo per person. Då har vi bara räknat matsvinn, det vill säga mat man hade kunnat äta.

Det kan handla om mat som möglat eller surnat på grund av dålig planering och glömska, mat som blivit över och man inte orkar äta upp och mat som man tror är dålig på grund av att bäst-före-datum passerat.

Matsvinn är ett av de mest miljöpåverkande avfallen som finns. Mat står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och att framställa den har krävt stora mängder vatten, olja och kemikalier. Mycket av vår mat produceras utomlands och måste transporteras till oss med båt, flyg och lastbil.

Att kasta ätbar mat är alltså slöseri med resurser, såväl ekonomiskt som ekologiskt. För även om vi kan göra biogas och gödsel av matavfallet är det tio gånger bättre – ur miljösynpunkt – att äta upp maten. Bananskal och kaffesump blir bra biogas, men bananen och kaffet ska ätas och drickas för att ge största möjliga utdelning.

Här är mina tips för att minska matsvinnet:

* Ät upp maten i tid

* Se regelbundet efter vad du har i kylen, även det som står längst in. Frys in det som börjar bli gammalt, om det inte kan ätas upp direkt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, skinka och matrester, går bra att frysa.

* Förvara maten rätt
Sätt in kylvaror, som kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.

* Titta, lukta och smaka på maten. Släng inte mat bara för att den passerat bäst-före-datum, ofta håller den mycket längre. Våga lita på dina sinnen.

* Planera dina inköp och köp bara så mycket som du äter. Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.

* Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

* Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

* Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.

* När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör stor-kok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

* Ta hand om rester – se dem som en bonus! Mycket av den mat som slängs är just rester. Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt. Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat. Det finns tusen sätt att använda rester. På nätet och i kokböcker finns många restrecept.

Testa ditt matsvinn

livsmedelsverket.se kan du testa hur stor potential du själv har att minska ditt matsvinn.

Mer information om matsvinn och tips på vad du kan göra för att slänga mindre mat hittar du på envarldutansopor.nu.

sverigesradio.se finns dels ett reportage om matsvinn i Klotet från november 2015, men också gott om nyare inslag.

Och till sist kan jag inte förbise Mattias Källs instagrammande i januari i år. I de inläggen hittar du mängder med tips, tankar och diskussioner om hur vi kan minska vårt matsvinn. Här är några av dem:

Hej hopp!

/Avfallsfria Ada

Dela:

5 tips för en hållbar ekonomi

Budget- och skuldrådgivarna i Göteborgs Stad har pratat hållbar ekonomi med oss på vår insta. Här är deras 5 bästa tips:

Tänk på din privatekonomi regelbundet

Enligt undersökningar så tänker vi varje dag mindre på vår privatekonomi än vi borstar våra tänder. Det vill säga mindre än 4 min per dag.
En bra början är att åtminstone tänka på sin ekonomi samtidigt som man borstar tänderna! Ett annat tips är att du går igenom dina kontohändelser i din internetbank 10 minuter varje söndag. Du får då kontroll på vad du handlat under veckan och hur mycket pengar du har kvar på kontot.

Gör matlådor

Du sparar 15 840 kronor genom att ta med egen matlåda. Vi har varit ute och tittat på priser på dagens lunch på 50 stycken matställen i city. Genomsnittspriset landar på 91 kronor per lunch. Äter man ute 5 dagar i veckan blir det 455 kronor per vecka, vilket blir 21 840 kronor per år om man räknar med att man arbetar 48 veckor. Tar du med egen matlåda kan du räkna med att det kostar cirka 25 kronor att laga. Med egen matlåda kan du alltså spara 15 840 kronor!

Det kanske inte alltid är så roligt att laga mat till dagen efter när du kommer hem, men ta din lediga tid på helgen och laga veckans lunchlådor. Du kan göra det enkelt för dig genom att laga två större rätter som du har under veckan. Fördelen med egen matlåda är att du vet vad det är i maten och att du kan undvika tillsatser och transfetter, samt att du sparar pengar.

Kollaborativ ekonomi, dela prylar i stället för att köpa

Att ha bråttom med att köpa nytt kan göra att du tar ett lån eller köper på kredit fast det finns andra, bättre alternativ. Om det gäller sådant som du inte behöver använda vid så många tillfällen kan du lösa det hela genom att hyra, låna eller dela ägande i stället för att köpa nytt själv, till exempel dyra verktyg , symaskin, trädgårdsredskap och släpkärra. Om du inte äger behöver du inte lägga tid och pengar på underhåll och försäkring. Du behöver heller inte ha utrymme för förvaring.

Annars kan du själv ta första steget till exempelvis ett delat ägande tillsammans med någon eller några som du har förtroende för. Kan ni köpa något tillsammans och dela på användning, underhåll och inköpskostnad? Glöm inte att det kan vara bra att dokumentera hur ni löser inköp och delägande samt de spelregler som ni kommer överens om i ett avtal. Samägande regleras även i Samäganderättslagen.

Delandetjänster som finns i Göteborg hittar du på smartakartan.se. Här finns bland annat cykelkök, bytesgrupper, gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar. Smarta Kartan vill underlätta för göteborgare och besökare att leva hållbart, genom att uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. Detta genom att synliggöra nuvarande verksamheter och nätverk som finns i staden och som är på gång.

Lev på 90 procent

För att bli en framgångsrik sparare så behöver du sätta undan pengar kontinuerligt. Det är där uttrycket 90 procent kommer in. För om du lär dig leva på 90 procent av din inkomst och sparar resten så kommer du snart ha sparat en rejäl slant. På 10 månader har du en månadslön på sparkontot!

Gör så här:
1.När du får in din lön så för du över 10 procent till ett sparkonto direkt. Jätteviktigt!
2. Kontot du sätter in pengarna på ska gärna ha en ränta. Jämför sparkonton.
3. Kontot ska omfattas av insättningsgarantin.
4. Om du vet att det blir svårt att hålla tassarna borta från sparkontot i slutet av månaden så öppna sparkontot i en annan bank. På så sätt blir det mycket svårare och tar längre tid att flytta pengarna.

Om du vill jämföra fonder ur ett hållbarhetsperspektiv kan du ta en titt på sparahallbart.se. På fairfinanceguide.se granskas vilken hänsyn banker tar till miljön, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor.

Låna aldrig till konsumtion

Om du kan spara ett tag i stället för att köpa på kredit eller med lånade pengar så är det klart det bästa alternativet. Att till exempel köpa en resa på kredit och betala ett antal månader därefter kanske inte är så roligt, särskilt inte om resan inte blev som du hade tänkt dig. Ett lån kan du behöva leva med länge. Att låna medför alltid en risk om något oförutsett händer som gör att du inte kan betala tillbaka som du har tänkt dig och det blir alltid dyrare än att köpa kontant.

Om du vill testa hur du kan klara låneinbetalningarna kan du pröva att spara den summa som lånet kostar dig varje månad. Om du inte har råd att spara det beloppet har du egentligen inte heller råd att låna.

/Bibi Mossberg, Carl Fält och Gunnita Arvidsson Löfving, budget- och skuldrådgivare Göteborgs Stad

Dela:

Unna dig doften av ett nybakat bröd

Taggar: , ,

Längtar du efter doften av ett nybakat bröd? Om du aldrig har bakat själv så är det dags att prova.

Det finns massor av enkla recept på internet som tar allt mellan 15 minuter och 15 timmar att baka. Ett smart alternativ är att baka kalljäst bröd som får jäsa över natten och gräddas lagom till din frukost. Här får du ett bra recept

Vill du ha tydligare instruktioner finns bra filmer om bakning på youtube, kolla till exempel in Sébastien Boudet som visar hur enkelt det är att baka ett riktigt gott surdegsbröd.

Att baka själv har många fördelar. Förutom att du får superfärskt bröd utan att behöva gå utanför dörren så har du full kontroll på vad brödet innehåller, dofterna får du på köpet. Dessutom sparar man pengar som kan användas till att köpa fler ingredienser som är ekologiska.

Det finns många olika sätt att baka bröd, möjligheterna är oändliga och doften av nybakat bröd gör att man bara vill fortsätta.

Dela:

Var hänger dina pengar?

Har du pengar på banken? I fonder och aktier och värdepapper och grejer? Då är frågan, vad gör de pengarna där?

Visste du att de pengar svenskarna investerar ligger bakom lika mycket koldioxidutsläpp som hela Sverige gör? Varje år, dessutom. Kolla WWF:s film här:

WWF:s Earth Hour-sajt kan du läsa mer om hur du kan påverka vad dina pengar ägnar sig åt, och varför det är viktigt!

Faktum är att väldigt många av våra sparpengar ligger i fonder som investerar i fossilt bränsle, vapenindustri och annat som du själv aldrig skulle satsa pengar på.

Enligt WWF:s Klimatbarometer 2015 kan 64 procent av svenskarna tänka sig att byta bank eller fondportfölj om det fanns klimatsmarta alternativ.

En hjälp på vägen är Fair Finance Guide, som lanserades tidigare i år. Det är Sveriges Konsumenter, Amnesty International, Diakonia, Fair Trade Center och Naturskyddsföreningen som gemensamt sätter press på bankerna att skärpa sina riktlinjer ­– och följa dem. En av de bästa grejerna är att de har gjort det väldigt enkelt för dig att kräva bättring av din bank, om du tycker att den borde bättra sig.

När vi frågade Världsnaturfonden WWF om deras tips på hållbart sparande fick jag den här listan över de mer klimatsmarta fonderna utan direkta investeringar i de värsta bovarna.

Listan är några år gammal nu och är framtagen av ett bolag vid namn Fondout, som numera heter Sparfabriken. Och där tycker jag att vi hittar en spännande grej, nämligen tjänsten sparahallbart.se. De beskriver själv tjänsten så här: ”Sparahållbart.se är en kostnadsfri jämförelsetjänst som syftar till att hjälpa dig som konsument att htta fonder som stämmer överens med dina hållbarhetspreferenser. Vi tillhandahåller informationen. Hållbarhetspreferenser och fondval är helt upp till dig.”

Där har ni några vägar till att påverka vad dina pengar ägnar sig åt när du sover. Har du fler tips? Hör gärna av dig, på greenhackgbg@miljo.goteborg.se eller på facebook, twitter eller instagram.

/Peter, projektledare GreenhackGBG

Foto: Colourbox

Dela:
MENY