Längtar du efter grönt? Börja odla groddar!

Att grodda är enkelt och groddarna innehåller många vitaminer som mineraler som kroppen behöver. Nu när dagsljuset sakta men säkert börjar återvända är det dags att sätta igång! De flesta frön och linser går att grodda. Mungbönor och alfalfa är exempelvis särskilt enkla att börja med.

Så här gör du:

Ta en mellanstor glasburk och lägg i ett tunt bottenlager med frön eller linser.

Trä över en gles och tunn tygduk (till exempel en gasbinda) och fäst med ett gummiband över öppningen. Fyll på med ljummet vatten och låt stå cirka ett dygn.

Skölj igenom ett par gånger med ljummet vatten morgon och kväll. Låt burken stå upp och ner på sned i en skål eller djupt fat så att det sista vattnet kan rinna av.

Låt burken stå mörkt de första dagarna. När groddarna börjar bli stora ställer du fram burken i ljuset ett par dagar för att bli gröna.

När du är nöjd med resultatet sköljer du igenom groddarna med kallt vatten ett par gånger och förvarar dem sedan i kylskåpet.

Ät och njut, gärna på smörgås eller i en sallad!

/Ingrid Bohlin, miljöutredare miljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Dela:
MENY