Blogg

Ada slänger matavfall – och får oväntat besök

Det har gått lite över en vecka och jag, Ada, har lyckats över förväntan med mitt avfallsfria liv. Däremot har det blivit mer matavfall än vanligt, då all mat görs från grunden. Men vet ni? Det hände något mycket märkligt när jag gick ner i soprummet med min bruna matavfallspåse.

En arg Matina dök upp och kontrollerade min bruna påse. Hon berättade att man inte får slänga ätbar mat. Varför? Jo, mat står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Matproduktion kräver stora mängder vatten, olja och kemikalier och mycket av vår mat odlas utomlands och måste transporteras till oss med båt, flyg och lastbil.

Ändå slänger vi varje år 28 kilo ätbar mat per person i Sverige. Det blir 15 000 ton mat. Bara i Göteborg.

Men att samla in bananskal, ben, fiskrens och annat matavfall är positivt. Det blir nämligen biogas som ersätter bensin. På så sätt minskar behovet av fossilt bränsle och koldioxid, kolväte, kväveoxid och andra farliga gaser reduceras.

Så gör som Ada – ät upp allt på tallriken och sortera ut ditt matavfall. Då kanske du också får en kram av Matina i soprummet!

Läs mer om hur du kan undvika matsvinn på: envarldutansopor.nu.

Vill du komma direkt till en tänkvärd video om matsvinn, klicka HÄR. Nyfiken på matavfallets väg till biogas? klicka HÄR!

/Avfallsfria Ada

 

Fakta insamling av matavfall i Göteborg

2014 samlade vi in 36 kg matavfall per person i Göteborg, 2013 var siffran något lägre, 34 kg per person. Bra jobbat! Men vi har en stor möjlighet att samla in betydligt mer matavfall till biogas och gödsel, idag sorteras endast 37 procent av allt matavfall ut. Ni som bor i villa är något bättre på att sortera ut mataavfallet än ni som bor i lägenhet.  Har ni inte matavfallsortering i ert flerfamiljshus? Prata med din fastighetsägare. Fastighetsägaren kan beställa ett abonnemang från kretslopp och vattens kundservice 031-368 27 00.

Tänk på att det bara är det oundvikliga som ska hamna i påsen, resten ska du äta upp.

 

 

Dela:

Ökande förpackningar och returflaskans försvinnande

Ada fortsätter att utmana avfallet, men har haft svårigheter med att hitta både en naken gurka och returflaskor som tvättas. Varför ökar förpackningsmängderna och varför försvann returflaskan? Stina och Johanna, ansvariga för avfall i konsumtion- och avfallsutmaningen, har researchat kring frågorna.

Livsmedelsförpackningens viktigaste uppgift är att skydda sitt innehåll, för att vi ska få god hållbarhet och bra kvalitet på maten. Förpackningarna ska även möjliggöra transport av livsmedlen, den ska ge information om innehållet och sist men inte minst göra varorna attraktiva för dig som köpare.

Idag förpackas varor på ett annat sätt än de gjorde förr, då det var kortare avstånd mellan producent och konsument. Forskare nämner livsstil, förändrade matvanor, nya sätt att producera och transportera livsmedlen som bidragande orsaker till att varor förpackas i stor utsträckning. Man säger att vi vill ha ett brett utbud med mat från alla världens hörn och det ska dessutom helst vara hel- eller halv-fabrikat som man kan äta på språng. Allt detta kräver förpackningar.

När vi kommer till butiken bestäms majoriteten av våra köpbeslut och det innebär att varumärkena måste jobba stenhårt för att synliggöra just sin vara och i det spelet är förpackningen en viktig bricka.

Fram till 1994 var det Vin och Sprit AB som hade monopol på import, export och tillverkning av vin och sprit i Sverige. Vin och Sprit AB tillhandahöll returglasen. Under monopolet transporterades vinet till Sverige i stora behållare för att sedan buteljeras här. Monopolet underlättade möjligheten att tillhandahålla returglas, då de inte fanns några andra importörer som kunde konkurrera. Efter monopolets upphävande finns det idag fler leverantörer, och systembolaget köper in färdigbuteljerade engångsflaskor eftersom det inte längre tillhandahålls returglas i så stor utsträckning.

Systembolagets egen utredning visar att glasflaskor för engångsbruk har störst miljöpåverkan av de förpackningar som Systembolaget tillhandahåller. De gamla returglasen placerar sig tillsammans med bag-in-box och kartong som de bästa alternativen, följt av PET och sist glasflaska för engångsbruk.

Den röda läskbacken med returglas har sedan 2013 fasats ut ur livsmedelsbutikerna. Returglasflaskan finns kvar på restaurang, i butik finns den kvar för kolsyrat vatten och på systemet för vissa ölsorter, men läskedrycken levereras numera i en 33 cl PET-flaska. PET-flaskan är inte en returflaska utan den samlas in för materialåtervinning. I dagsläget framställs PET-flaskan till ca 60 procent av återvunnen plast och resten består av jungfrulig plastråvara.

Både Spendrups och Carlsberg motiverade indragningen av backarna med att försäljningen minskat under flera år, och Spendrups genomförde även en livscykelanalys vars resultat visade att det inte var någon större skillnad mellan PET-flaskorna och returglasen.

Tråkigt nog är det den lilla 33 cl PET-flaskan som drar ned återvinningsresultatet för PET, den är dyrare för konsumenten och dryck i dessa flaskor har hälften så lång hållbarhet som dryck i returglas.

Dela:

Mötet med den nakna gurkan och en vit helg i antågande?

Jag har funnit den! Efter att ha letat på stormarknader, mindre affärer, grönsakshandlare och eko-butiker fann jag den äntligen – den nakna gurkan.

På ekobutiken i centrum låg den – den nakna gurkan, omgiven av fler oklädda gurkor och andra grönsaker. Tack till greenhackaren Alexandra som tipsade mig med en kommentar på Facebook.

Men varför är så mycket mat inplastad i dag? Från 1994 och 10 år framåt ökade den inplastade maten med 75 procent! Och mellan år 2010 och 2012 ökade förpackningarna med 40 000 ton.

Så har du känt precis som Ada före 1 mars, att du sorterar och sorterar och springer till soprummet eller återvinningsplatsen var och varannan dag, ja då stämmer känslan med fakta om ökningen.

Hur har första veckan gått? Helt klart över förväntan. Det enda som ligger i sophinken är kvitton och små klisterlappar som suttit på apelsiner och äpple. Annars har just frukt och grönsaker varit enkelt. Jag har bara stoppat dem – nakna så klart! – rakt ner i tygkassen utan plastpåsar. Jag har köpt olivolja tappad i min egen flaska och torkat fruktgodis i medhavd burk. Alla butiksägare och expediter hittills har varit mycket positiva och de lovar att följa Ada de med.

Visste du att vi använder 100 miljarder plastpåsar i EU årligen? I Sverige återvinner vi plastpåsar och andra plastförpackningar, men vissa av dem hamnar fel.

Plast ja. De där kaffemuggarna som alla springer omkring med har ju plastlock. Undrar om det återvinns, hamnar i en papperskorg eller blåser ut i Göta älv tillsammans med pappmuggen? Ada är lite förundrad över att folk vill springa runt med en pappmugg kaffe i mars. Kaffe ska ju vara svart som natten och hett som helvetet. Dessutom ger en pappmugg varje dag under ett år ett utsläpp på 3,3 kilo koldioxid. Det motsvarar 1 200 koppar kaffe. Och handen på hjärtat – hur lång tid tar det egentligen att dricka en espresso, cappuccino eller för den delen, en vanlig kopp bryggkaffe på kaféet?

Helgen är i antågande och Ada skulle gärna ha lite vin eller öl till middagen. Men hur ska det gå till? I Frankrike kan man visst köpa vin i egen flaska, tappad från stora tunnor, men Avfallsfria Ada bor ju i go’a, gla’a Göteborg. Det kunde varit härligt, men inte när det inte finns returflaskor längre. På Systembolaget finns inte en enda vinflaska som tvättas, däremot några PET-flaskor med retur. Men de tvättas inte. Blir det en vit helg för Ada? Efter hjälp av personalen hittar hon till slut fram till fem svenska ölmärken som har 0,5-liters returflaskor, ett märke har även en 33 cl. Flaskorna är inte lika flotta, har inte lika fräcka etiketter, men vad gör det? Det är ju avfallsfritt. Dessutom är det ju innehållet Ada vill åt. Vilka märkena är får hon inte säga, men fråga efter dem du också!

Nu ska Ada snart ligga på papiljotter och hoppas att den engelska flottan siktas vid Vinga!

Ha en sopsnål helg!

/Avfallsfria Ada

Dela:
MENY