Blogg

Flaskor med olja

Konstiga konserveringsmedel i kosmetika

I samband med min GreenhackGBG-utmaning Kemikaliefria Karin valde jag bort alla mina dyra ansiktskrämer och ersatte dem med mandelolja. På det sättet fick jag enkelt bort ett hundratal kemikalier. Ibland har jag känt ett visst reklampåverkat sug efter att återgå till mina gamla vanor. För visst kan det låta lockande att släcka hudens törst på djupet och stärka den naturliga barriären och allt vad som kan stå.

I Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur fanns härom veckan en uppmärksammad artikel som verkligen styrker en när en börjar tvivla på sin mandelolja. Kosmetiska produkter innehåller ofta konserveringsmedel, som tillsammans med parfymämnen har visat sig vara den största orsaken till kontaktallergi. Ämnen som används som konserveringsmedel ska vara giftiga för mikroorganismer. Det innebär att ämnena också kan orsaka effekter på vår hälsa och i vår miljön.

Ämnenas inneboende egenskaper avseende hälsa är utvärderade av EU:s Vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, SCCS. Men för flera ämnen var det trettio år sedan utvärderingen gjordes. Det finns också lagstiftning som säger att cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen inte får ingå i kosmetiska produkter. Det känns ju som en mycket enkel och förnuftig tumregel att hålla sig till, eller?

Men nej, nu har ett konserveringsmedel som år 2015 klassificerades som cancerogent tillåtits stå kvar i listan över utvärderade och godkända medel under ”viss” påverkan från kosmetikatillverkare verkar det som. Hårresande, hur gick det till? Läs artikeln i Sveriges Natur och känn ilskan växa.

När vi ändå är inne på ämnet konserveringsmedel så är det också så att miljöegenskaper inte vägs in i samband med att konserveringsmedel tillåts. Detta har fått Kemikalieinspektionen att titta närmare i bilagan över tillåtna medel. Då visar det sig som sagt att vissa medel inte har omprövats sedan de togs upp år 1986. Det innebär att det finns konserveringsmedel som innehåller kvicksilver på listan. Det känns ju inte så fräscht.

Jag känner mig återigen otroligt nöjd över min mandelolja med en enda ingrediens; mandelolja. Så tipset är rensa i badrumsskåpet, och använd så få ingredienser som möjligt. Och varför inte röra ihop din egen deo? Det fungerar utmärkt bra.

Recept på hemmagjord deodorant:

1 msk kokosolja
1 msk bikarbonat
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
Eventuellt någon droppe eterisk olja, till exempel lavendel (var försiktig med mängden om du har känslig hud.)
Häll upp i en liten burk med lock och låt stelna.

/ Kemikaliefria Karin (Karin Kruse) Miljöinspektör miljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Dela:

Äter du ekologisk mat i midsommar?

Nu är det snart dags för midsommar och tid att samla vänner och familj till bords. Visst är det härligt att äta all denna goda sommarmat, men tänker du på att välja ekologiskt?

Ekologiskt innebär att det inte används några skadliga kemikalier i produktionen av mat vilket är bättre för oss människor, djur och natur. På en ekologisk gård ökar den biologiska mångfalden genom att djur och natur trivs bättre i en giftfri miljö. Det bidrar till att öka de naturliga processerna som pollinering och förbättring av näringsupptag för växter. Djuren mår även bättre av att få vara ute på gården istället för att vara inomhus.

Även vi människor mår bättre av ekologisk mat då vi inte får i oss gift i maten som kan påverka vår kropp negativt. Bekämpningsmedel riskerar också att spridas i vattendrag vilket kan påverka vårt dricksvatten. Om det skulle ske en förgiftning av vårt dricksvatten skulle det vara en dyr process att åtgärda. På Gotland kostade det 35 miljoner kronor att rena deras dricksvatten efter att ha drabbats av gifter i vattnet.

Kanske tycker du att det är svårt att byta ut all mat till ekologiskt på en gång? Här kommer mina tips på tre viktiga varor att börja med i midsommar:

#1 Potatis

I Sverige är potatisen en av de grödor som besprutas allra mest. Den vanliga potatissorten King Edward är en av de mest besprutade sorterna. Enligt Naturskyddsföreningens rapport Potatis och bekämpningsmedel från 2008 besprutas den konventionella potatisen 7,5 gånger under en växtsäsong. Anledningen är att förebygga att potatisen drabbas av svampangrepp, ogräs eller skadeinsekter. Kemikaliebesprutningar är skadliga för bin och andra pollinerande insekter. Detta påverkar i sin tur oss människor eftersom att vi är beroende av dessa insekter för att växter och grödor ska växa och för att vi ska få mat på bordet. Vid odling av ekologisk potatis används inget skadligt kemiskt bekämpningsmedel.

#2 Jordgubbar

Jordgubbar är också en av de grödor som besprutas allra mest med kemiskt bekämpningsmedel. Bären har lätt för att angripas av insekter, kvalster och gråmögel vilket är anledning till den kraftiga besprutningen. Enligt Naturskyddsföreningens rapport Jordgubbar och bekämpningsmedel från 2008 besprutas den konventionella jordgubben 7,8 gånger under en växtsäsong vilket är ungefär lika många gånger som potatisen. Ekologiska jordgubbar kan tyvärr vara svåra att hitta, men KRAV har på sin hemsida som du hittar här sammanställt var vi kan plocka KRAV-märkta jordgubbar.

#3 Sill

Till midsommar är vi många som äter sill. Någonting som du kan tänka på när du köper sill är att köpa MSC-märkt (Marine Stewardship Council). MSC- märkt är en miljöstandard för att garantera att fisket är välskött och uthålligt. Det handlar om att minimera miljöpåverkan, effektiv förvaltning av fisket samt livskraftiga fiskbestånd. Granskningen av yrkesfisket sker av en tredje part som är oberoende i frågan. De yrkesfiskare som fått sitt bevis som MSC-märkt får även bättre betalt eftersom de fiskar på ett hållbart sätt vilket konsumenterna betalar ett högre pris för.

MSC har publicerat en Youtube-video Fisk idag, fisk imorgon där de berättar om hur fisket ser ut i världen idag och varför vi bör hantera fisket på ett mer hållbart sätt för att kunna bevara fisket för kommande generationer. Vill du veta mer om MSC kan du gå in på deras hemsida.

Ha nu en trevlig midsommar med sång, dans, vänner och såklart ekologisk midsommarmat!

/ Jenny Johnson, praktikant Miljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Dela:
Logotyp för Global Sharing Week

Dags att börja dela!

Just nu pågår Global Sharing Week. Det är en global kampanj som uppmuntrar oss att sätta fokus på den framväxande delningsekonomin. Över hela världen arrangeras olika evenemang för att spåna fram nya idéer om hur vi kan dela mera i framtiden och uppmärksamma fördelarna med delningsekonomin.

Delande har länge varit ett vanligt inslag i livet i staden. I Göteborg har vi tidigare delat på fryshus, badhus, tvättstugor och vedbodar. I takt med att vårt välstånd ökade under 1900-talet ersattes delandet så sakteliga med ägande. Många hushåll fick ett eget badkar och en egen tvättmaskin. På senare år har pendeln börja svänga tillbaka. Vi börjar se nackdelarna med att ha en massa saker och intresserar oss mer och mer för tillgång snarare än ägande. Det är viktigare att kunna rengöra utemöblerna ibland än att själv äga en högtryckstvätt. Den digitala utvecklingen har dessutom gjort det möjligt att skapa smarta plattformar som gör det enkelt och tryggt att dela på helt nya sätt.

smartakartan.se finns alla delningsaktiviteter som pågår i Göteborg samlade på ett och samma ställe. Där hittar du allt från evenemang till digitala plattformar och fysiska platser för delande. Så gör som resten av världen denna veckan – börja dela!

/Julia Runeson, planeringsledare hållbar konsumtion på Göteborgs Stad.

Dela:
MENY