Målade ägg

Äggstra bra med naturliga färger

Nu är det påsktid och många vill ställa fram lite färggladare ägg på borden än vanligt. Det går att färga äggen med råvaror som finns i kylen, som du sedan inte behöver fundera på om du ska avstå från att äta.

Gör så här:

Börja med att koka upp 1 liter vatten med 2 teskedar vinäger eller ättika och tillsätt sedan den råvara du vill färga äggen med. Vinägern eller ättikan hjälper färgen att fästa på ägget. Låt sjuda i cirka 30 minuter. Låt svalna och sila sedan av vattnet. Därefter kokar du äggen som vanligt och låter dem svalna.

Exempel på råvaror att färga med är rödkål, röd- och gul lök, blåbär, kaffe, gurkmeja och rödbeta. Du kan även använda dig av karamellfärger som är livsmedelsgodkända.

Lägg i äggen i det färgande vattnet och låt stå i kylen i minst en timme. Ju längre tid, desto starkare färg. Om du vill ha blankare ägg kan du pensla dem med någon matolja.

Ett tips är att krackelera ägget lite innan du lägger i det i färgvattnet, då får ägget ett fint mönster även på insidan. (Dock kan ägget få lite smak från färgvattnet.)

Vill du dekorera äggen mer än att bara färga dem? Här är några tips på hur du kan göra roliga mönster:

Bind äggen med snöre eller gummisnoddar för att få till fräcka ränder.

Fäst ett spetsband runt ägget för att få ett batikinspirerat mönster.

Måla ett mönster med en vaxkrita så blir det mindre färg eller ingen där du ritat.

Måla och klipp ut en silhuett på ett papper med klistrig baksida som du gnuggar fast på ägget innan du lägger i det i färgvattnet. Klistret fäster något bättre när ägget fortfarande är lite varmt. När ägget är tillräckligt färgat pillar du loss pappret.

Glad påsk!

/Ann-Sofie Tönnesen, energi- och klimatrådgivare Göteborgs Stad.

Foto: Mostphotos/Haq.

Dela:
MENY