Ada och jakten på den nakna gurkan

Så gick startskottet. Kampen mot soporna har rullat igång. Om 28 dagar går jag i mål, förhoppningsvis utan att ha lämnat så mycket som ett tuggummipapper efter mig.

Sista veckan i februari vägde jag mina sopor. Det blev 5,5 kilo. Då hade jag ändå inte gjort mig av mig några trasiga möbler, skor, elektronik eller annat tungt. En genomsnittlig Ada eller Kålle slängde förra året 33 kilo per månad, jag 22. Så det blir en tuff kamp.

Men det började bra. I måndags tog kaffet slut. Då satte Avfallsfria Ada på sig sin hatt och promenerade ner till Te- och kaffebutiken i Majorna. I väskan hade hon sin kaffeburk.
– Kan du mala kaffe rakt i burken?
– Inga problem, sa expediten och log charmerande.
Dessutom bjöd han på ett kvartskilo för att stödja den goda saken. Nymalda, ekologiska kaffebönor rakt ner i burken.

Sedan bar det av till Frams ekologiska butik på Norra Allégatan som Ada fått tips om. Här inne stod de bruna säckarna med torrvaror sida vid sida. Havregryn, råg, müsli, ris, bulgur – ja, allt man kan tänkas behöva i skafferiet. En vägning av den medhavda burken och så kunde jag fylla den med ekologiskt basmatiris för 44 kr kilot. Inte mer än kilopriset för ett paket Uncle Bens.

Burkar är dock skrymmande. Genom att snegla på hard core-ekokunderna i affären såg jag att många använde medhavda tygpåsar i stället. Smart! Och Livsmedelsverket har gett grönt ljus för hanteringen. Inga prickar i hygienprotokollet.

Kryddor fanns också i lösvikt så farhågan att behöva äta smaklös mat besannades inte. Kryddor är förresten ett av de mest förpackningsintensiva livsmedlen. Oregano i glasburk har 12 kilo förpackning per kilo krydda! Onödigt.

Men så var det den där gurkan. Ada har letat och letat, men i varenda affär är slanggurkan inklädd i plast, till och med hos den lokala grönsakshandlaren och eko-butiken. Varför kan inte gurkorna få vara nakna, som förr i tiden? En slanggurka som blivit lite mjuk är bara att lägga i kallt vatten ett tag och vips så blir den hård igen.

Fram för det naturliga! Ada vill ha nakna gurkor! Vet du var de håller hus? Tipsa i så fall Ada genom en kommentar på facebook eller instagram, #greenhackgbg #avfallsfriaada #nakengurka

/Ulrika, alias Avfallsfria Ada

Fakta: Förpackningarna blir fler och fler

I början av 1990-talet infördes producentansvar för förpackningar. Syftet var att de skulle minska i vikt och volym och att producenterna skulle ta ansvar för insamling och återvinning. Ändå ökade förpackningarna med 75 procent mellan 1994 och 2005. (Naturvårdsverket rapport 5648)
Däremot har insamlingen och återvinningen stadigt blivit bättre. Men tyvärr är det inte alla som sorterar ut sina förpackningar. En tredjedel av soppåsen består av fortfarande av förpackningar som förbränns i stället för att materialåtervinnas.

MiamedsoppåsenI takt med att konsumtionen ökar, ökar också mängden förpackningar. Men måste det vara så?

Dela gärna med dig av vad du tycker på Facebook, Instagram eller Twitter, glöm inte hashtagga #greenhackgbg så att vi också kan vara med i samtalet!

Dela:
MENY